Vineri, revista Der Spiegel anunţa că este posibil ca producătorii auto germani Volkswagen, BMW, Audi şi Porsche să fi conspirat pentru stabilirea preţurilor sistemelor de tratare a emisiilor diesel şi alte componente ale vehiculelor folosind comitetele din industria auto.

Aproximativ 200 de angajaţi din 60 de comitete din industria auto au discutat probleme legate de modernizarea vehiculelor, motoarele pe benzină şi motorină, dispozitive de frânare şi de transmisie, ambreiaje, precum şi sisteme de evacuare a gazelor de eşapament, a informat Der Spiegel, citând o scrisoare a autorităţii de concurenţă.

‘Maşinile grupului BMW Group nu sunt manipulate şi respectă cerinţele legale în vigoare’, se arată într-un comunicat al producătorului de automobile de lux.

Autorităţile UE de reglementare antitrust investighează acuzaţiile privind un cartel înfiinţat de producătorii auto germani, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană (CE). Companiile care încalcă reglementările UE pot primi o amendă de până la 10% din cifra lor globală de afaceri.

Comisia Europeană şi autorităţile germane au fost avertizate de existenţa unui posibil cartel, a precizat autoritatea de concurenţă. 

‘Comisia Europeană şi autoritatea germană de reglementare a concurenţei (Bundeskartellamt) au primit informaţii pe acest subiect, care este în prezent analizat de CE. În acest stadiu este prematur să facem speculaţii suplimentare’, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

Der Spiegel susţine că producătorii auto ar fi discutat ce alegeri au în privinţa furnizorilor şi a preţului componentelor. Din 2006, companiile auto analizează costul tehnologiei AdBlue, un produs aditiv pe bază de uree, care reduce substanţial emisiile poluante ale motoarelor diesel. AGERPRES