Agricultura românească este fragmentată şi învechită, necesitând investiţii majore la capitolul competitivitate, Politica Agricolă Comună (PAC) putând oferi multiple beneficii fermierilor români, atât financiare, cât şi de integrare şi de stabilitate, consideră Banca Mondială (BM).

BM arată, în Strategia de Parteneriat cu România pentru 2009 – 2013, că, datorită PAC, România beneficiază de fonduri în valoare de 14,5 miliarde de euro, în perioada 2007-2013.

Astfel, fermierii români pot profita de oportunităţile pieţei integrării, precum şi de stabilitatea şi previzibilitatea oferite de Politica agricolă comună. Acest lucru ar permite României să se ocupe de problemele de competitivitate şi restructurare ce caracterizează agricultura, notează BM.

De la adoptarea Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, România a făcut progrese în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri PAC , dar absorbţia propriu-zisă de către fermieri, impactul asupra restructurării şi dezvoltarea economică rurală trebuie monitorizate în continuare pentru a trage o concluzie, se mai arată în document.

Guvernul, mai mult sprijin pentru agricultură 

Banca Mondială propune ca departamentele guvernamentale responsabile de agricultură şi dezvoltare rurală să îşi îmbunătăţească performanţele prin asistenţa tehnică şi munca analitică.

IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale) va sprijini acest sector, sperând în atragerea de investiţii din partea comunităţii financiare, se mai arată în document.

Consiliul Directorilor Executivi ai BM a aprobat, joi, acordarea unui împrumut de 300 de milioane de euro pentru România, care face parte dintr-un program propus de finanţare în valoare de un miliard de euro, pentru a ajuta la atenuarea efectelor crizei economice globale şi la reluarea proceselor de creştere economică şi convergenţă.

SURSA: Mediafax