Principiul de bază al celebrei diete este că nu e bine să amesteci anumite alimente din grupe diferite (lipide, proteine sau carbohidrați), trebuie să ții cont de indicele glicemic al mâncărurilor și astfel poți să mănânci cât poftești, fără teama că poți câștiga în greutate. Indicele glicemic măsoară cantitatea de zaharuri absorbită în sânge prin consumarea unor anumite alimente. 

Montignac a plecat de la această realitate în construirea dietei sale: nivelul zaharurilor din sânge este important pentru creșterea sau scăderea în greutate. De aceea oamenii trebuie să poată să aleagă alimentele pe care le consumă în funcție de acest indicator și pentru asta a creat un tabel cu câteva zeci de alimente de bază (carbohidrați) și valorile care le corespund conform acestui indice glicemic. În funcție de acest tabel poți să mănânci mese așa zis glucidice, compuse din carbohidrați (orice carbohidrat bun cu indice nu mai mare de 50) și proteine sărace în grăsime. Sau  poți să mănânci, de pildă, mese lipidice compuse din lipide si proteine + orice carbohidrat cu indice nu mai mare de 35. Pe scurt, daca vrei să slăbești mâncând trebuie să fii conștient tot timpul de compoziția mâncărurilor pe care le ai pe masă și în ce măsură ele, mâncate împreună sau separat, te pot îngrășa.

Știu că sună destul de complicat, mai ales pentru cei care nu sunt preocupați să slăbească, însă trebuie să știți că dieta are o mulțime de fani și a reușit să-i slăbească pe mulți. Însă dacă eșți gurmand sau doar pofticios, ea este o dietă ca oricare alta. Te va ajuta să slăbești însă nu va putea să-ți scoată mâncarea din cap, daca tu nu dorești cu adevărat acest lucru.

Aceasta este o precizare importantă pe care trebuie să o fac și în privința Bistroului Montignac, un local deschis recent în București, în apropiere de Piața Romană. Această franciză se dorește a fi o pledoarie pentru mâncarea gustoasă care nu îngrașă. Ori noi, gurmanzii, știm că acest animal nu prea există. Prin urmare Bistroul Montignac nu este pentru noi. Sau este, poate, doar o dată pe an, după niște sărbători petrecute cu multe mese îmbelșugate, când încercăm să ne întoarcem la greutatea obișnuită și pentru asta suntem dispuși să facem niște sacrificii.  Însă cei preocupați în mod uzual de nutriție și mai ales de siluetă se vor simți la Montignac ca la ei acasă.

Am vizita Bistroul Montignac între Crăciun și Revelion și, cum vă puteți imagina, era gol. Personalul a fost foarte amabil, chelnerița suficient de instruită ca să-mi explice mâncărurile din meniu pe îndelete. I-am lăsat din prima să înțeleagă că nu vreau să slăbesc, vreau doar să mănânc ceva cu gust și s-au oferit să-mi schimbe mâncarea când au observat că ceva nu mi-a fost pe plac. Restaurantul se află deasupra clubului Jack’s, de pe strada George Enescu și, deși nu se fumează înăuntru, mirosul de țigară care vine de jos este destul de persistent. Ambianța este destul de plăcută, restaurantul fiind decorat într-un stil cât se poate de clasic, cu mobilier masiv și accesorii cu un aer familiar, menite să te facă să te simți cumva ca acasă. Prețurile sunt și ele “de regim”, prin urmare dacă sunteți la cură și vreți să mâncați ceva mai bun decât reușiți voi să încropiți acasă, Montignac este un loc pe care puteți să-l frecventați destul de des.

Ce-am mâncat și ne-a plăcut

Meniul de la Montignac este unul destul de mic (încape tot pe un A4) și, la prima vedere, sună destul de apetisant.  Am încercat un consomme de pui cu tăiței de casă (12 lei), care mi s-a părut un fel de zeamă de pui fiert. După părerea mea putea fi mai bine condimentată. Vă recomand însă supa cremă de ardei cu ghimbir (12 lei) care este foarte gustoasă. La felul doi am încercat pieptul de pui umplut cu brânză de capră (32 de lei) și cotletele de miel cu crustă de ierburi aromate (55 de lei). Au fost amândouă bune și n-am detectat în ele nici un strop de ulei. Un punct în plus pentru pui, mielul era parcă prea aromat pentru gustul meu.

Puteți mânca și desert la Montignac: prăjitura casei de ciocolată (recomandată călduros de chelneriță) și tartă de mere cu sos de vanilie (15 lei). Lista de vinuri nu este foarte generoasă dar nici nu aveam prea mari așteptări aici, dat fiind profilul restaurantului. Puteți bea un Chardonnay de la Sâmburești (fie la pahar – 12 lei, fie la sticlă – 39 de lei). Sau, mai sănătos, un prosecco Vila Sandi (80 de lei).

Legendă:

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Bistro Montignac
Strada George Enescu 10
031.102.07.54, 0721.170.953
www.bistromontignac.ro