“Declarația 600 este un efect. Cauza este Ordonanța de Urgență 79, cea cu revoluția fiscală, aprobată la sfârșitul anului trecut. Este vorba de cea care a modificat și contribuțiile, și nu numai. Aceasta conține niște prevederi care au impus modificările în formularul deja existent. Eu sunt convins că prin modificările la OUG 79, Declarația 600 nu va mai fi necesară, decât pentru CAS, ca să stabilești baza la care ți se calculează contribuția la pensii”, a declarat Gabriel Biriș.

Acesta a atras atenția că, din analiza textelor de lege din prezent, rezultă că cei care nu au venituri salariale nu sunt asigurați dacă nu-și depun declarația. Totuși, ministrul de Finanțe a declarat că persoanele cu venituri extra salariale vor beneficia de asigurări de sănătate până la 15 aprilie, termenul actual de depunere a Declarației 600. Cum se va face acest lucru, este greu de anticipat. Gabriel Biriș pare însă convins că nu am fi avut toată această situație dacă specialiștii din domeniul fiscal și mediul de afaceri ar fi fost consultați înainte de apariția Ordonanței 79.

“OUG 79 a apărut cu zero consultări. Eu trag speranțele că lucrurile se vor schimba. Domnul Teodorovici are o foarte bună experiență în ceea ce privește discuțiile cu specialiștii din mediul de afaceri, pentru că el a coordonat procesul de redactare al noului Cod fiscal”, a mai spus cunoscutul avocat de business.  

Emisiunea Capital TV se difuzează astăzi, de la ora 24.30, și în reluare luni, pe postul de televiziune România TV.