Cea mai periculoasă creatură din lume nu este marele rechin alb sau ursul grizzly, așa cum s-ar crede. Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a descoperit care este dușmanul cel mai mare al omenirii, în ciuda dimensiunii sale extrem de mici: banalul țânțar.

Țânțarul ucide peste două milioane de oameni în fiecare an

Prin faptul că răspândește cu ușurință agenți patogeni în orice colț al lumii, țânțarul ucide peste două milioane de oameni în fiecare an și îmbolnăvește alte sute de milioane.

Pentru a sublinia cât de periculoase sunt aceste insecte, Bill Gates și-a lansat postările legate de țânțari în timpul a ceea ce a numit „Săptămâna țânțarilor”, parafrazând celebrul documentar ”Săptămâna rechinilor” difuzat de postul Discovery, potrivit Inc.com.

”Ucid mai mulți oameni într-o singură zi decât ucid rechinii în o sută de ani”

„Tânțarii și bolile pe care le poartă ucid mai mulți oameni într-o singură zi decât ucid rechinii în o sută de ani”, a menționat Gates într-un comentariu de pe blogul său.

Cea mai periculoasă infecție virală pe care oamenii o pot lua de la țânțari este febra dengue, care ucide anual 20.000 de oameni și îmbolnăvește alte 400 de milioane. Ca să nu mai vorbim de virusul Zika, virusul West Nile, chikungunya și febra galbenă, care pot deveni o amenințare mortală, mai ales în zonele tropicale.

Cum vrea Gates să lupte cu bolile transmise de țânțari

Așa cum presa a relatat în trecut, Bill Gates susține un program care reproduce mai mulți țânțari și îi eliberează în 11 țări, mai ales în Asia de Sud-Est și America de Sud. Acești țânțari sunt infectați cu bacterii Wolbachia, care îi împiedică să transmită bolile care ucid oamenii.

Într-un program pilot din Indonezia, eliberarea țânțarilor cu Wolbachia a redus infecțiile provocate de febra dengue cu 77%. Deși oamenii pot fi ciupiți de țânțari, nu mai există riscul ca infecția provocată să fie una mortală.

Startup-ul Oxitec, finanțat de Bill Gates și Melinda Gates, a lansat deja milioane de insecte modificate în întreaga lume, inclusiv în Brazilia și Insulele Cayman. Țânțarii modificați genetic sunt o alternativă la insecticide, folosite intens în

Statele Unite pentru a controla populațiile de insecte. Dar acest lucru a dus la înmulțirea țânțarilor rezistenți la insecticide.

Momeala cu zahăr

Țânțarii au nevoie de zahăr pentru a avea suficientă energie. O altă inițiativă pe care Gates o amintește pe blogul său este cea în care este folosită o combinație simplă de zahăr și insecticid pentru a atrage și apoi a ucide țânțarii. ”Momeala” se află în spatele unei membrane, unde numai țânțarii pot pătrunde, iar insecte precum albinele sau fluturii nu sunt în pericol.

”Momelile se pot produce cu bani puțini, sunt mici, ușoare și ușor de fixat pe un perete exterior„, scrie Gates.

În prezent, ”momelile” cu zahăr sunt în faza de dezvoltare. Cercetările arată că, în combinație cu plasele de cameră și insecticidele deja utilizate, momelile de zahăr ar putea reduce semnificativ populațiile de țânțari din jurul caselor și, astfel, se poate diminua incidența malariei cu 30% în locurile în care aceasta este foarte răspândită.

În 2020 au existat 241 de milioane de cazuri de malarie și 627.000 de decese provocate de aceasta.