Fundaţia miliardarului american donează 1,4 milioane de dolari pentru informatizarea a 13 biblioteci româneşti. Cu mai puţin de 25% din populaţie conectată acasă la internet şi doar 400 de puncte de acces online în biblioteci, România a fost aleasă de fundaţia de caritate a celui mai bogat american pentru informatizarea bibliotecilor.

Printre spitale care cer pacienţilor să îşi cumpere singuri medicamentele şi şcoli în care copiii stau cu fularele la gât, bibliotecile au rămas practic ale nimănui. 13 localităţi din cinci judeţe (Ilfov, Hunedoara, Iaşi, Sălaj şi Tulcea) au primit însă o finanţare nerambursabilă de 1,4 milioane de dolari de la Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru a oferi publicului acces liber la internet, în biblioteci.

În urma unui concurs la care s-au înscris atât participanţi din ţară, cât şi din străinătate, Fundaţia a ales ca partener în acest proiect organizaţia non-guvernamentală International Research & Exchanges Board (IREX).

Rolul său va fi de aplicare a acestui proiect în cele cinci judeţe selectate, dar şi de prezentare a unor propuneri de extindere la nivelul întregii ţări. Programul ar trebui finalizat până la mijlocul lunii martie, moment în care se va putea face o estimare a costurilor extinderii programului la nivel naţional, în baza rezultatelor din aceste cinci judeţe. „Condiţia este implicarea autorităţilor locale. Suntem dispuşi să plătim pentru restul programului, dacă autorităţile şi bibliotecarii sunt dispuşi să sprijine proiectul pe termen lung“, a declarat Janet Sawaya, reprezentantul fundaţiei Bill & Melinda Gates.

Doar 1.200 de calculatoare, în 2.900 de biblioteci

77-8296-23_paulandrebaran_rp.jpgPaul-Andre Baran, directorul programului Global Libraries România, a explicat că achiziţia de echipamente pentru informatizarea acestor biblioteci se va face în parteneriat cu autorităţile publice sau cu alte instituţii şi ONG-uri din cele cinci judeţe implicate în proiect. În plus, Microsoft va dona propriile programe pentru folosirea calculatoarelor. „Ideea este să învăţăm cum putem să implicăm comunităţile. Noi vrem să şi organizăm la nivel naţional un comitet de directori. Ideea este ca noi să fim intermediari, programul este de fapt al României“, a declarat el.

Ultima etapă a proiectului, cea operaţională, va implica şi formarea bibliotecarilor. În acest sens, IREX va colabora cu organizaţii naţionale specializate în furnizarea programelor de instruire, în vederea evaluării acestor programe şi a modalităţilor de abordare.

În plus, unul dintre obiectivele programului este coordonarea cu proiectul de înfiinţare a telecentrelor desfăşurat de ANRCTI şi cu proiectul Economia bazată pe Cunoaştere al Ministerului Comunicaţiilor, pentru a asigura un schimb de experienţă.

Numărul de calculatoare va depinde de populaţia din fiecare localitate, astfel că investiţiile necesare pentru extinderea programului la nivel naţional nu pot fi deocamdată estimate.

În România, există în prezent peste 2.900 de biblioteci publice, care dispun de 1.200 de calculatoare destinate utilizatorilor, din care doar 400 sunt conectate la internet. Se estimează că mai puţin de 25% din populaţie are acces la internet acasă.

Conform statisticilor Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice, doar 17% din populaţia României a trecut pragul unei biblioteci în ultimii cinci ani.

Global Libraries

Iniţiativa FUNDAŢIEI BILL & MELINDA GATES face parte din programul Global Development, care contribuie la crearea de şanse pentru ca oamenii să scape de sărăcie prin forţe proprii. Programul este deja un succes în Chile, unde toate cele 368 de biblioteci publice au fost informatizate, iar în Mexic colaborează cu Ministerul Culturii pentru a sprijini accesul liber la calculatoare şi internet în 30% din cele 7.200 de biblioteci din ţară.

«Bibliotecarii trebuie să fie instruiţi pentru a-i ajuta pe utilizatori să profite cât mai mult de beneficiile accesului la tehnologie.»
Paul-Andre Baran, directorul programului Global Libraries România