Intrumentele de debit refuzate la plată de bănci, respectiv bilete la ordin, cecuri şi cambii, au însumat 4,02 miliarde lei în primele şase luni, valoare de 2,6 ori mai mare decât suma raportată în perioada ianuarie – iunie 2008, pe fondul dublării numărului de incidente şi a titularilor de conturi.

Majoritatea refuzurilor au vizat biletele la ordin, pentru care la scadenţă nu au fost onorate instrumente de debit în valoare de 3,6 miliarde lei, de peste trei ori mai mult decât în primul semestru de anul trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Băncile comerciale au raportat 244.716 cazuri de refuzuri la plată la Centrala Incidentelor de Plăţi de la BNR, mai mult decât dublu faţă de numărul incidentelor centralizate în intervalul de referinţă.

Majoritatea raportărilor sunt considerate incidente majore, respectiv 197.556 cazuri, şi au însumat aproape 3,3 miliarde lei.

Incidentele de plată sunt concentrate pe un număr de 75.498 titulari de conturi, de două ori mai mulţi decât în prima parte de anul trecut, din care 71.472 reprezintă companii şi numai 4.026 persoane fizice.

BNR a centralizat în prima parte a anului 60.681 „persoane cu risc”, iar 7.096 se află în interdicţie bancară, dintre care doar 6 sunt persoane fizice.

SURSA: Mediafax