‘Acţionarii BERD au făcut progrese semnificative către adoptarea unei decizii privind extinderea investiţiilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord’, se arată în document.

Mirow a precizat că ‘la Reuniunea Anuală, Consiliul Guvernatorilor a însărcinat Comitetul Director să adopte, până la data de 31 iulie 2011, decizii şi recomandări privind extinderea mandatului Băncii în respectiva zonă geografică’, iar capacitatea BERD de investiţii în zonă se poate ridica până la 2,5 miliarde de euro anual.

Hotărârea de a lărgi zona de activitate a BERD trebuie să fie aprobată de toţi cei 63 de guvernatori ai băncii.

BERD analizează deja posibilitatea de a investi în Egipt, iar Marocul, unul din acţionarii BERD, a solicitat să fie inclus în zona de activitate a băncii, dar mai sunt luate în considerare, în acelaşi scop, şi alte ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Decizia de lărgire a zonei de activitate a BERD va implica modificarea statutului băncii şi va trebui ‘să ţină seama de reformele economice şi politice realizate în ţările avute în vedere’, se mai arată în comunicat.

De asemenea, precizează documentul, decizia de a investi în regiunea menţionată ‘nu trebuie să pună BERD în situaţia de a solicita contribuţii suplimentare la capital din partea acţionarilor şi să nu compromită operaţiunile Băncii în actualele ţări în care BERD este activă’.

Extinderea mandatului BERD va trebui să asigure coordonarea activităţilor BERD în regiune cu cele ale altor instituţii financiare internaţionale.

SURSA: Agerpres