Companiile feroviare riscă să fie executate silit de către furnizorii de energie electrică, pentru recuperarea datoriilor de 1,2 miliarde lei, pierzând astfel gări sau trenuri, a declarat azi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, citat de Mediafax.

„În sistemul feroviar sunt datorii de 1,2 miliarde lei la energia electrică. Oricând aceşti furnizori pot să oprească energia peste tot şi pot să treacă la executarea silită a acestor datorii, caz în care pot prelua în proprietate gări, trenuri şi altele”, a afirmat Berceanu într-o conferinţă de presă.

Unele companii ar putea dispărea în 2 luni

Berceanu a spus că înţelegerea încheiată anul trecut cu furnizorii de electricitate pentru reeşalonarea datoriilor a fost anulată pentru că nu a fost plătită decât o rată.

„Ultima înţelegere, făcută în toamna anului trecut, a fost ruptă de furnizori, pentru că nu s-au respectat înţelegerile. S-a plătit o singură dată o sumă mică şi apoi s-a plătit decât prin compensări, prin transporturi de cărbune pe calea ferată”, a adăgat Berceanu.

Potrivit ministrului, sistemul feroviar se află într-o situaţie „extrem de dificilă” şi, dacă nu se vor lua măsuri urgente, o parte dintre companiile feroviare deţinute de cele trei mari companii din domeniu – CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă – ar putea să dispară în maximum 2 luni.

Sursa: MEDIAFAX