Este vorba despre Belgia, iar decizia a fost adoptată miercuri în Consiliul de Securitate Naţională, care a decis să nu se deschidă încă barurile, restaurantele şi hotelurile, a informat miercuri şefa guvernului, Sophie Wilmes, la prezentarea primei faze de relaxare a restricţiilor, relatează EFE, citată de agerpres.

Pe de altă parte, Consiliul a decis amânarea autorizării excursiilor de o zi, precum şi şederile la reşedinţele de vacanţă, care nu vor fi permise nici măcar în cea de-a doua fază de relaxare a restricţiilor (18 mai), fiind preconizată de abia în iunie.

Ce lucruri vor fi permise

Totodată, premierul a reamintit că în actuala fază este permisă practicarea sportului în aer liber, câte două persoane, sau în familie începând din 10 mai, dată ce coincide în Belgia cu Ziua Mamei, şi vor fi permise vizitele limitate la domiciliu.

Este permisă vizita a patru persoane, mereu aceleaşi, sau vizitarea aceluiaşi grup, într-un fel de contract de “reciprocitate”.

Totuși, în casă va trebui respectată distanţa de securitate şi se recomandă primirea musafirilor în exterior, în cazul în care există o terasă sau o grădină.

Acest sistem va permite să se ştie cu uşurinţă “cine a intrat (în contact) cu cine”, a subliniat Sophie Wilmes.

În privinţa accesului în magazine, Consiliul a impus condiţii stricte: un singur client la fiecare 10 metri pătraţi şi la un interval de 30 minute.

Se va permite accesul persoanelor singure, care nu vor fi obligate să poarte măşti de protecţie (deşi sunt recomandate).

Această protecţie va fi totuşi obligatorie în transportul public, în aeroporturi şi în şcoli pentru elevii de peste 12 ani (când vor fi redeschise, din 18 mai pentru unele cursuri). Competiţiile sportive (profesioniste sau nu) sunt anulate până la 31 iulie inclusiv.

Şefa guvernului a precizat că telemunca rămâne prioritară în ţară.