‘În momentul de faţă, Belarus şi Iranul studiază problema unui credit iranian de 400 milioane de dolari’, a declarat responsabila băncii centrale în faţa Parlamentului belarus.

Ea a menţionat că partea iraniană ‘şi-a dat deja acordul de principiu’.

Preşedinta Băncii centrale din Belarus a adăugat că ţara sa are în vedere şi un credit de 1 miliard de dolari de la banca rusă Sberbank, pentru care ar garanta cu 51% din capitalul rafinăriei Naftan. În august, banca rusă a indicat că este gata să acorde 2 miliarde de dolari Republicii Belarus cu condiţia ca Minskul să garanteze cu 35% din acţiunile complexului de îngrăşăminte Belaruskali. Această condiţie a fost însă respinsă de autorităţile belaruse, care nu au dorit ca unul din cele mai reprezentative active ale ţării să ajungă pe mâinile Rusiei.

Belarus, condusă de preşedintele autoritar Aleksandr Lukaşenko, se confruntă cu un deficit comercial uriaş, cu o penurie de devize şi cu o inflaţie galopantă. Deşi are nevoie disperată de finanţare externă, ţara se află şi sub presiunea statelor occidentale, în condiţiile în care regimul lui Lukaşenko şi-a intensificat represiunea împotriva opoziţiei, după alegerile prezidenţiale din decembrie 2010.

Regimul a reuşit totuşi să obţină de la partenerii săi ex-sovietici, în primul rând Rusia, promisiunea unui alt credit de 3 miliarde de dolari pe trei ani, în schimbul mai multor reforme, dar deocamdată nu a primit decât o primă tranşă de 800 de milioane de dolari, Moscova cerând între altele o serie de privatizări înainte de deblocarea banilor.
SURSA: Agerpres