Premieră în spitalele COVID din România! Cum a decurs prima vizită a unui bolnav COVID

Beatrice Mahler a povestit că prima vizită a rudei unui pacient a fost extrem de scurtă, precizând că persoana a ieșit după câteva minute extrem de transpirată și emoționată. Ea a spus că masca de protecție folosită în spitale oferă un grad de protecție ridicat față de cea clasică, echipamentul creând un disconfort termic.

“Extrem de scurtă. Emoția momentului a fost importantă, după câteva minute din momentul în care a ajuns la ATI, a părăsit secția extrem de transpirat și emoționat, afirmând că masca care oferă un grad de protecție ridicat față de cea clasică i-a îngreunat respirația. Echipamentul îngrădește mișcările, creează un disconfort termic, noi îl simțim zi de zi, dar e important ca cei care ajung la cei dragi fie protejați. E un moment extrem de delicat”, a spus managerul spitalului ”Marius Nasta” din Capitală.

Vizita pacienților COVID este un lucru bun, dar aduce provocări

Beatrice Mahler a mai spus că modificarea legislației pentru ca oamenii să-și poată vizita rudele de la ATI este un lucru bun, dar aduce multiple provocări. Ea a precicazt că momentul revederii dintre oameni este unul delicat și că impactul pe care îl are nu este cunoscut de către cei care nu cunosc realitatea din ATI.

“Din fericire, legislația care s-a schimbat permite că aparținătorii care au persoane în stare gravă la terapie Intensivă, inclusiv în secțiile COVID, să poată să-și viziteze persoanele apropiate.

E un lucru bun, deși aduce multiple provocări. Pe de-o parte, triajul epidemiologic pe care aparținătorii sunt obligați să-l facă după ce în prealabil au stabilit această programare împreună cu medicul care are grijă de pacient, după care etapa de echipare care e supravegheată și vizita care cu siguranță aduce o emoție nu doar prin revederea după o perioada de timp a celui drag, ci și prin momentul pe care îl parcurge persoana care este bolnavă și este în Terapie Intensivă.

Un moment extrem de delicat care cu siguranță are impact pe cel de acasă care nu cunoaște realitatea din ATI”, a povestit la Digi24 medicul Beatrice Mahler.

Există pacienți care nu pot comunica cu familia

Medicul a precizat că se încearcă permiterea accesului rudelor la ATI pentru că există persoane care nu pot comunica altfel cu familia. În cazul în care pacientul este ventilat non-invaziv și poate vorbi la telefon cu familia se optează pentru comunicare prin intermediul unor mijloace audio-video pentru a limita pe cât posibil riscul de infecție.

În cazul celor care nu pot vorbi altfel cu familia se apelează la vizitele la ATI. Potrivit legislației, vizita durează un sfert de oră. În cazul apariției unei urgențe, vizita poate fi amânată sau întreruptă brusc dacă unul dintre pacienți are nevoie de prezența echipei medicale.

“Faptul că aparținătorii pot ajunge într-un spital și că acest lucru este permis e un lucru foarte bun pentru că nu putem fi separați de aparținători, suntem o echipă cu familia”, a spus Beatrice Mahler.

Sursă foto: Dreamstime