Banca Comerciala Romana (BCR) va aplica de azi noi norme de creditare pentru persoanele fizice, cu dobanzi incepand cu 5,8% pe an, informeaza un comunicat al bancii. Solicitantii de credit vor putea beneficia de un grad de indatorare de pana la 65% aplicat la venitul net eligibil al familiei. De asemenea, BCR a majorat la 15.000 de euro sau echivalent in lei suma maxima care poate fi contractata pentru un imprumut de nevoi personale fara ipoteca. 

Pentru calculul capacitatii de rambursare a unui credit, BCR va accepta sa ia in considerare si veniturile a pana la 4 coplatitori interni (persoane care locuiesc impreuna cu solicitantul si semneaza contractul de credit in calitate de coplatitori). Pentru imprumuturile garantate cu garantii reale, BCR va accepta si pana la patru coplatitori externi (care nu locuiesc impreuna cu solicitantul). 

Totodata, in noile norme BCR a renuntat la acoperirea cu garantii a creditului imobiliar in proportie de 133% si a stabilit ca gradul de acoperire cu garantii poate varia intre zero si 100% in cazul creditelor de consum iar in cazul imprumuturilor pentru investitii imobiliare, minimul acceptat de banca este de 80%. 

Banca urmeaza ca, in semestrul al doilea, sa introduca si posibilitatea contractarii de credite cu avans diferit (intre zero si 25%) in functie de tipul creditului. 

BCR, membra a Grupului Erste Bank, gestioneaza active de peste 14,6 miliarde de euro. Banca are in prezent 505 sucursale si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM – peste 1.300 si 11.000 de POS.

 

Sursa: Capital 25 Iunie 2007