Impunerea de controale asupra capitalului nu este ”o ipoteză de lucru”, a dat asigurări oficialul BCE. Întrebat dacă BCE va returna Atenei profiturile înregistrate de pe urma obligaţiunilor elene achiziţionate în timpul perioadei de vârf a crizei datoriilor, Coeure a spus că o astfel de opţiune va depinde de încheierea cu succes a analizei pachetului de asistenţă financiară acordat Greciei.

Incertitudinile privind negocierile dintre Atena şi creditorii internaţionali au dus la scăderea activităţii economice în Grecia şi au sporit turbulenţele din sistemul financiar, a avertizat oficialul BCE. ”În ultimele zile au existat progrese semnificative privind calitatea discuţiilor cu UE, BCE şi FMI, iar aceste evoluţii reprezintă o bază importantă pentru finalizarea cu succes a negocierilor”, a afirmat Benoit Coeure.

BCE a majorat la 74 de miliarde de euro (79 miliarde de dolari) plafonul liniei de finanţare de urgenţă ce poate fi acordat creditorilor eleni, după ce, la începutul acestui an, instituţia a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE), însă creşterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE. Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni în 24 aprilie, la Riga, pentru a analiza situaţia din Grecia. Autorităţile de la Atena şi creditorii săi internaţionali încearcă în continuare să ajungă la un acord care să permită deblocarea unor noi ajutoare în schimbul unor reforme.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. (Sursa: Agerpres)