BCE analizează acum dacă împrumuturile de peste 1.000 de miliarde de euro acordate băncilor din zona euro vor avea ca rezultat majorarea creditării către persoanele fizice şi juridice. Împrumuturile au ajutat băncile să obţină suficiente lichidităţi şi au scăzut costurile de împrumut pentru guvernele din zona euro care se confruntă cu probleme financiare.

Analiştii nu se aşteaptă la noi măsuri excepţionale în favoarea băncilor, după ce BCE a injectat peste 1.000 de miliarde de euro în sistemul bancar în ultimele două luni. În schimb, pieţele financiare urmăresc cu atenţie ultimele prognoze de creştere şi inflaţie ale BCE.

Un alt subiect important ce va fi urmărit este decizia BCE de a-şi schimba obligaţiunile greceşti pentru a evita să-şi asume pierderi, încălcând însă taboo-ul de a finanţa în mod direct guvernele. Creditorii privaţi ai Greciei trebuie să decidă până joi seara dacă iau sau nu parte la un important acord de schimb de obligaţiuni, parte cheie a celui de al doilea pachet de sprijin, în valoare de 130 miliarde de euro, acordatacestei ţări. Un grad redus de acceptare din partea creditorilor privaţi ar pune întregul pachet în pericol, existând riscul intrării Greciei în incapacitate de plată.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în februarie la 2,7%, de la 2,6% în ianuarie, conform unei estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În pofida scăderii, rata inflaţiei în zona euro a rămas peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

În decembrie, BCE a revizuit în sus estimările de creştere a preţurilor la 2,7% în 2011 (faţă de 2,6% cât estima anterior) şi la 2% în 2012 (de la 1,7% cât prognoza anterior). Cu toate acestea, BCE se aşteaptă ca inflaţia în zona euro să înregistreze o scădere progresivă pentru a ajunge la 1,5% în 2013.
Sursa: Agerpres