Preşedintele Traian Băsescu a plecat la Baku pentru a semna declaraţia de susţinere politică a proiectului AGRI, care vizează tranzitul de gaz naturale lichefiat din zona Mării Caspice în Europa şi construcţia a două terminale de gaze naturale lichefiate la Tbilisi şi portul Constanţa.

Băsescu va participa la summit-ul AGRI în timpul căruia va fi semnată o declaraţie pentru susţinerea politică a acestui proiect. În plus, marţi, Traian Băsescu va participa la întâlniri oficiale cu Mihail Saakaşvili, preşedintele Georgiei, Ilham Alyev, preşedintele Republicii Azerbaidjan şi cu premierul Republicii Ungare, Viktor Orban.

Proiectul AGRI (Romania-Georgia-Azerbaijan-Interconnector) vizează tranzitul de gaz naturale lichefiat din zona Mării Caspice în Europa, precum şi construcţia a două terminale de gaze naturale lichefiate la Tbilisi şi portul Constanţa.

Ungaria, invitată să participle la proiect

În 1 septembrie, într-o întâlnire cu diplomaţii români, preşedintele Traian Băsescu a declarat că „a dat soluţie de invitare” şi Ungariei de a deveni fondator al proeictului AGRI şi a subliniat că acesta nu reprezintă un concurent pentru Nabucco, ci, dimpotrivă, o nouă alterativă la soluţia existentă.

„Perspectiva nouă care se deschide şi aici trebuie făcut un efort diplomatic la UE este cea legată de proiect AGRI, unde diplomaţia românească trebuie să fie extreme de vivace. Pe 14 septembrie, la Baku, vom semna o declaraţie comună a preşedintelui azer, georgian, roman şi, în ultima clipă, am dat o soluţie de invitare şi a Ungariei în acest proiect. Vom semna declaraţia comună de realizare a proiectului AGRI între cele patru state”, a declarat Traian Băsescu.

El a explicat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul Viktor Orban a propus şi Ungariei să fie fondator al acestui proiect şi că celalte două state, Azerbaidjan şi Georgia, au acceptat.

„Ungaria a acceptat a acceptat şi ea. Ştiţi foarte bine că terminăm interconectarea între sistemul transport gaze românesc şi cel al Ungariei până la sfârşitul anului. Această interconectare permite tranzitul de gaze de la Constanţa, prin Ungaria, către Europa, Ungaria fiind cuplată cu sistemul austriac. De la semnarea declaraţiei la nivelul şefilor de stat şi de guvern, la Baku, până la punerea în aplicare a proiectului este o cale lungă şi ea nu poate deveni o realitate fără un efort diplomatic consistent. Nu este un proiect concurent cu Nabucco, dimpotrivă, este o nouă alterativă la soluţia existentă”, a conchis Băsescu.