Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Congresul Studenţilor din România, că PIB-ul a scăzut cu 6,4% în primul trimestru din 2009, menţionând însă că semnalele din aprilie sunt pozitive.

Băsescu a spus că cifrele înregistrate în primul trimiestru din 2009 confirmă criza economică, precizând însă că nu sunt îndeplinite standardele pentru a se putea declara că România este în recesiune.

„Mă aşteptam la o scădere mult mai puternică a PIB-ului în primul trimestru”, a spus preşedintele, adăugând că, personal, evaluase o scădere economică de 8%.

„Semnalele din aprilie sunt pozitive, dar nu mă hazardez să spun că începem să ieşim din criză”, a adăugat Băsescu. Şeful statului a menţionat că semnalele din aprilie sunt pozitive inclusiv în ceea ce priveşte intrările la buget.

Băsescu a spus că nu doreşte să facă previziuni şi că nu mai bagă mâna în foc pentru nimic.

El a menţionat că aşteaptă şi cifrele legate de evoluţiile din cel de-al doilea trimsetru al anului înainte de a face aprecieri.

Preşedintele le-a spus studenţilor că pentru anul 2009 s-au alocat 6,3 procente din PIB pentru educaţie.

Băsescu a subliniat că obiectiul său, în prezent, este evitarea intrării României în derapaj economic şi că pentru realizarea acestui scop doreşte să aibă o relaţiile de cooperare cu Guvernul, pe care îl va sprijini în luarea măsurilor care se impun, oricânt de dureroase ar fi şi fără a ţine cont că este an electoral.

DETALII:

Citeşte şi „Am intrat în recesiune economică”

SURSA: Mediafax