România va fi din nou pusă la colt de către Comisia Europeană. Raportul MCV pe 2019 va fi unul extrem de dur pentru țara noastră. La aflarea acestor informații fostul președinte, Traian Băsescu, s-a dezlănțuit. Acesta spune că cei de la Comisia Europeană au, la rândul lor, probleme dacă după o perioadă atât de lungă de evaluări concluziile sunt tot negative.

„Nu cred că suntem în momentul să înghiţim şi să ne punem cenuţă în cap în urma evaluărilor unor experţi mediocri. Trebuie să rămânem cu MCV, dar trebuie să avem o discuţie cu Comisia, ce vrea de la noi, să nu ne mai trimită toate persoanele cu mai mult sau mai puţine angajamente pe la UE. O primă problemă, dincolo de ce am făcut noi la intern, este calitatea asistenţei pe care am primit-o în aceşti 10 ani. Nu se poate după 10 ani să vii să spui ‘justiţia e un dezastru’. Înseamnă că şi tu, partenerul meu, ai o problemă. Marea problemă este că totul s-a limitat la statistici – câţi am arestat, câţi am judecat, câţi am băgat în puşcărie – şi nu la calitatea personalului din magistratură”, a declarat Băsescu la Digi 24.

Fostul președinte s-a referit și la presupusele abuzuri din interiorul DNA, din ultimii ani. „Nu poţi să spui că ai personal pentru justiţie când ai procurori ca Negulescu, când ai procurori precum cei de la Oradea, care pun gând rău judecătorilor. Trebuie făcută analiza profesională a celor care fac justiţie în România. Sunt unii buni, dar sunt şi foarte mulţi şcoliţi pe la facultăţi pe la Adâncata, care au ajuns şi la DNA şi la DIICOT, peste tot”, a mai afirmat Băsescu.