Traian Băsescu a spus clar și răspicat că procurorul general al României, Augustin Lazăr trebuie să plece din funcție. Dacă nu va face acest lucru, atunci preşedintele Klaus Iohannis trebuie să îl elibereze din funcţie.

Fostul președinte, prezent duminică seară, la România TV, a fost de părere că Augustin Lazăr nu are rost să continue o bătălie pe care o pierde. În opinia sa, acesta nu a contestat că a fost implicat în analiza liberărilor condiţionate la deţinuţi politici în perioada comunistă.

„Pe atmosfera care s-a creat, domnul procuror general ar trebui să demisioneze singur. Nu are rost să continue o bătălie pe care o pierde, pentru că nici dânsul nu a contestat că a fost implicat în analiza liberărilor condiţionate la deţinuţi politici. Nu are rost să mai stea, dacă nu, ar fi responsabilitatea preşedintelui ca, asigurând continuitatea condamnării comunismului, pe care a făcut-o un alt preşedinte înaintea domniei sale, să îl elibereze din funcţie. Este o formalitate, este simbolic pentru că dânsul mai are câteva zile de mandat, dar ar trebui făcută”, a comentat Traian Băsescu.

Fostul șef al statului a fost de părere că, deşi nu există documente oficiale ale unei instituţii care să confirme acuzele aduse procurorului general, dezbaterea publică este suficientă, fiind alimentată cu suficiente documente.

„Dacă nu demisionează, preşedintele ar trebui să îl elibereze din funcţie, nu pentru că există, în momentul de faţă nu există documente oficiale a unei instituţii care să confirme lucrul acesta, dar dezbaterea publică este suficientă şi a fost alimentată cu suficiente documente”, a spus Băsescu, la România TV.