Vorbind sâmbătă la Haga, la o întrunire a judecătorilor Curţii Constituţionale organizată de Universitatea Yale, el a făcut apel la o "reînnoire europeană" şi la un "salt" pentru avansarea integrării.
"Suntem într-o situaţie în care avem nevoie de o mai mare unitate şi coerenţă între politicile noastre, precum şi o mai mare armonizare legislativă … Avem nevoie de o mai mare integrare instituţională. Avem nevoie să consolidăm o ordine transnaţională care, prin suveranitatea comună, garantează protecţia cetăţenilor noştri", a declarat el.
"Actuala criză a scos în evidenţă limitele acţiunilor individuale luate de către statele naţionale. Europa şi principiile Tratatului au nevoie să fie reînnoite."
Barroso a remarcat că avansarea uniunii politice trebuie să fie dublată de "mecanisme adecvate de responsabilitate" pentru Bruxelles.
Însă el a dat vina pentru încurcătura financiară a UE pe risipa statelor membre.
"Dacă statele membre nu urmează în practică principiile fundamentale asupra cărora cu toate au convenit, atunci avem de înfruntat o criză de credibilitate", a declarat el.
"Deşi cauzele imediate ale crizei ce afectează în prezent Uniunea Europeană sunt într-adevăr financiare şi economice, ele sunt de asemenea, la un nivel mai apropiat de fundamente, produsul unei crize a valorilor şi a nerespectării normelor", a adăugat el.
Comentariile sale coincid cu începutul unei noi perioade de activitate politică în Europa, după o pauză cauzată de vacanţa de vară.
Discursul vine de asemenea într-un moment în care Barroso şi alţi înalţi oficiali UE se ocupă cu redactarea unor propuneri pentru avansarea integrării, ceea ce ar putea duce la lansarea unei dezbateri cu privire la modificarea tratatului UE, în decembrie, o chestiune de natură să nască dispute, multe capitale europene temându-se să deschidă cutia Pandorei a reformelor.
Oficiul de presă al Comisiei nu a publicat decât anumite fragmente din discursul lui Barroso, întrunirea de la Haga având loc în spatele uşilor închise.
Un purtător de cuvânt al lui Barroso a declarat luni pentru EUobserver că şeful Comisiei a cerut personalului din subordinea sa "să nu interpreteze" comentariile sale, în sensul că ar susţine sau nu modificarea tratatului UE.
Acesta a adăugat că restul discursului lui Barroso s-a axat în principal pe teorie constituţională şi că şeful Comisiei va oferi mai multe amănunte legate de ideile sale privind reforma UE într-un discurs privind "starea uniunii", pe are îl va rosti pe 12 septembrie.
SURSA: Rador