Conform AFP, la finalul acestei reuniuni care subliniază dorinţa preşedintelui american de a se implica în rezolvarea crizei, Casa Albă a salutat munca „activă” depusă de cei doi lideri de la Berlin şi, respectiv, Paris pentru a găsi o soluţie „viabilă politic”.
„Cancelarul Merkel şi preşedintele Sarkozy sunt pe deplin conştienţi de urgenţa rezolvării problemelor din zona euro şi lucrează în mod activ pentru a pune în practică o soluţie globală care să atace această provocare şi care să fie viabilă politic”, menționează preşedinţia americană.
Şefii de stat şi de guvern din cele 27 de ţări membre ale UE urmează să se întâlnească duminică la Bruxelles pentru a dezbate situaţia din zona euro.
În cursul discuţiilor avute, cei patru lideri politici au „salutat” și „sfârşitul erei Gaddafi” şi au căzut de acord că „este vorba despre o zi extraordinară pentru coaliţia condusă de NATO, dar, mai ales, pentru poporul libian”, potrivit comunicatului Casei Albe.
UPDATE: În același context, un oficial din conducerea Trezoreriei americane, Lael Brainard, a declarat că „Europa trebuie să găsească modalităţile prin care să majoreze forţa de impact a Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF)” în ideea de a bloca extinderea crizei datoriilor.
„EFSF trebuie extins pentru a deveni credibil pe piaţă. Pentru restabilirea stabilităţii financiare a Europei, trebuie ca liderii europeni să elimine riscul de falimente în cascadă şi fuga la ghişeele băncilor”, a spus Brainard, subsecretar pentru afaceri internaţionale la Trezoreria SUA, în cadrul unei audieri în Comisia de Finanţe din Senatul american. Brainard a adăugat că există mai multe modalităţi prin care poate fi extins EFSF, dar nu a precizat o metodă preferată. Franţa susţine că cea mai eficientă metodă pentru extinderea EFSF este transformarea sa într-o bancă. La rândul său, aceasta ar putea utiliza finanţare de la Banca Centrală Europeană pentru a garanta o parte din datoriile statelor cu probleme din zona euro. Însă, autorităţile de la Berlin şi oficialii BCE se opun unei astfel de opţiuni. O alternativă ar fi utilizarea EFSF pentru a garanta o parte din potenţialele pierderi ale noilor obligaţiuni emise de zona euro în ideea de a-i convinge pe investitori că obligaţiunile emise de Italia şi Spania sunt în continuare sigure.
Conform Reuters, Lael Brainard a subliniat că actuala criză financiară din Europa reprezintă un risc pentru relansarea economii globale, adăugând că depăşirea acestei crize va fi principala prioritate a liderilor din G20 care se vor întâlni în Franţa la începutul lunii următoare. Lael Brainard a adăugat că interesul SUA faţă de situaţia din Europa decurge din faptul că relansarea economiei americane este în continuare fragilă şi mult prea vulnerabilă la turbulenţele externe.

Sursa: Agerpres