Preşedintele american, Barack Obama, ştie că nu se poate compara cu Nelson Mandela sau Maica Tereza, laureaţi înaintea sa ai Premiului Nobel pentru Pace, pe care urmează să îl primească joi la Oslo, a declarat, miercuri, purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs, transmite AFP.

„Preşedintele înţelege şi ştie că nu este la nivelul (fostului preşedinte sud-african) Nelson Mandela şi al (călugăriţei indiene de origine albaneză) Maica Tereza”, a afirmat Gibbs.

El a răspuns în acest fel unei întrebări referitoare la contradicţia dintre această distincţie şi faptul că Barack Obama a anunţat săptămâna trecută trimiterea a 30.000 de militari suplimentari care să lupte în Afganistan.

În discursul susţinut joi în capitala norvegiană, „preşedintele va vorbi, în mod evident, despre faptul că săptămâna trecută a autorizat trimiterea a încă 30.000 de persoane în Afganistan, iar săptămâna aceasta va accepta un premiu pentru pace”, a continuat Gibbs.

„Cred însă că preşedintele este mândru de măsurile pe care administraţia sa le-a întreprins pentru a întinde mâna comunităţii internaţionale”, a pledat purtătorul de cuvânt, apreciind că această atitudine înseamnă „a aduce mai multă pace şi stabilitate pe această mare planetă”.

Barack Obama, a adăugat Gibbs, este „mândru că membrii comitetului (Nobel) au recunoscut că această ţară (Statele Unite) s-a ridicat din nou ca să întindă lumii mâna”.

SURSA: Mediafax