Programul ,,Retea europeana de e-business,, (,,European e-business support network,,) este axat pe crearea unor servicii online care sa ajute la stabilirea de relatii business-to-business (B2B). Intreprinderile mici si mijlocii vor putea astfel sa aiba acces la informatii consistente si utile, servicii de consultanta si vor putea sa isi gaseasca mai usor partenerii de afaceri. Pot depune cereri de finantare: IMM-uri, corporatii, agentii, ONG-uri, asociatii profesionale si patronate. Activitatile pe care solicitantii trebuie sa le desfasoare pentru a obtine finantare sunt: crearea si administrarea unor site-uri cu informatii utile; crearea unor baze de date cu informatiile existente in domeniul B2B in Europa, conceperea si publicarea unui ghid sau a unei brosuri despre B2B, cu toate informatiile relevante. Alte activitati finantate: crearea unui sistem independent de evaluare a relevantei si eficientei portalurilor europene B2B; construirea unei baze de date cu informatii despre potentialii parteneri de afaceri. Spre exemplu, in categoria acestor proiecte intra si incubatoarele virtuale de afaceri. Un astfel de proiect deja realizat in Romania este site-ul www.ipa.ro. Acesta contine informatii despre programe de finantare, servicii de consultanta, plus o baza de date cu peste 100 de companii, din tara si strainatate, care cauta parteneri de afaceri. Termenul limita pentru depunerea proiectelor: 22 august. europa.eu. int/comm/enterprise/funding/grants/calls_2003/ind_forms/action01 a_call.pdf. ,,Reteaua europeana de e-business,, face parte dintr-un program mai amplu al Comisiei Europene, ,,eEurope 2005,,, prin care se acorda finantari pentru proiecte cu continut digital din diferite domenii, ca de exemplu: elearning, esafety, ehealth, econtent.
O noutate pentru Romania, programul ,,Media plus – i2i Audiovisual,, are un buget de 2,4 milioane de euro si se adreseaza firmelor independente de productie de programe TV si filme. Obiectivul este ca finantarile sa faciliteze accesul acestor companii la obtinerea de credite de valori mari de la banci sau alte institutii finantatoare. Fondurile obtinute de la Comisia Europeana vor elimina costurile cu asigurarea pe timpul realizarii unui film sau a altui produs audiovizual. De asemenea, finantarea poate fi folosita pentru reducerea costurilor cu garantia de performanta in productie si a costurilor cu imprumuturile din alte surse. Detalii suplimentare pot fi aflate pe site-ul: www.europa.eu.int/comm/avpolic/media/calls/i2iav_en.html.
Un alt program in domeniul multimedia ofera fonduri pentru training in domeniul industriei programelor audiovizuale. Pot solicita finantare intreprinderi mici si mijlocii, companii mari si centre educationale. Obiectivul programului este furnizarea de cunostinte in domeniul industriei audiovizuale celor care lucreaza in acest domeniu, pentru imbunatatirea produselor care ies pe piata europeana. Directiile de pregatire sunt: noile tehnologii pentru productia si distributia programelor audiovizuale, notiuni de management si legislatie, tehnici de scriere a scenariilor. Informatii suplimentare pot fi aflate la adresa: www.europa.eu.int/comm/avpolicy /media/guidelines/guide3202_en.pdf. Bugetul total al programului este de 2,5 milioane de euro.