Încasările agenţiilor de turism membre ANAT din vacanţe de vară pe litoralul românesc au scăzut cu 18% faţă de perioada similară din 2008, în contextul crizei economice.

„Din informaţiile centralizate până la această dată cu privire la cifrele de vânzări ale agenţiilor de turism membre ANAT, pentru litoralul românesc al Mării Negre reiese o scădere de 18% a încasărilor faţă de nivelul anului 2008”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Scăderi sub estimări

Potrivit asociaţiei, scăderile sunt cu mult sub estimările de la începutul sezonului estival. Cu toate acestea, asociaţia propune anumite măsuri pentru ca destinaţiile de pe litoral să îşi menţină atractivitatea în sezonul estival din 2010.

Printre acestea se numără implicarea autorităţilor locale în susţinerea infrastructurii turistice din staţiunile de pe litoral, negocierea atentă a tarifelor şi a condiţiilor contractuale dintre prestatorii de servicii şi turoperatorii şi promovarea agresivă a programelor speciale lansate de Asociaţia de Promovare Litoral – Delta Dunării.

Agenţiile cer acces la pensionari

Totodată, ANAT consideră că hotelierii ar trebui să continue să ofere servicii suplimentare, precum gratuitate pentru copii, accesul fără plată la parcare sau facilităţi pe plajă.
Alte măsuri propuse de ANAT sunt susţinerea validării şi implementării Legii tichetelor de vacanţă, dar şi iniţierea unei strategii pentru derularea biletelor de odihnă şi tratament acordate de Casa Naţională de Pensii prin intermediul agenţiilor de turism.

SURSA: MEDIAFAX