Marcel Boloș anunţă lansarea unuia dintre cele mai importante apeluri din domeniul energetic

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, anunţă lansarea unuia dintre cele mai importante apeluri din domeniul energetic: 260 de milioane de euro pentru investiţiile în reţele inteligente de distribuţie şi transport al energiei electrice.

Chiar dacă România produce tot mai multă energie din surse regenerabile, rețelele actuale au nevoie de ajutor să poată distribui eficient această energie, a explicat Boloș.

Importanța acestui apel depășește, așadar, dimensiunea tehnică, a precizat oficialul român.

Conform spuselor sale, este vorba despre o condiție fundamentală pentru securitatea energetică a României, pentru competitivitatea economiei și pentru atingerea obiectivelor asumate privind reducerea emisiilor de carbon.

Vorbim despre capacitatea rețelei de a face față realităților de astăzi: producție descentralizată, cerere în creștere, presiuni climatice.

„România produce tot mai multă energie din surse regenerabile, dar rețelele actuale au nevoie de ajutor să poată distribui eficient această energie.

Importanța acestui apel depășește, așadar, dimensiunea tehnică. Vorbim despre o condiție fundamentală pentru securitatea energetică a României, pentru competitivitatea economiei și pentru atingerea obiectivelor asumate privind reducerea emisiilor de carbon.

Vorbim despre capacitatea rețelei de a face față realităților de astăzi: producție descentralizată, cerere în creștere, presiuni climatice”, a afirmat Marcel Boloș.

Ce se finanțează mai exact?

Mai exact, se va finanța implementarea distribuției inteligente de energie electrică, extinderea și modernizarea rețelelor astfel încât acestea să poată prelua, în condiții de siguranță, energia produsă din surse regenerabile, dar și integrarea echipamentelor în sisteme SCADA, adaptate comunicațiilor digitale bidirecționale, care permit controlul în timp real, contorizare inteligentă și reducerea pierderilor din rețea.

Potrivit oficialului român, fiecare beneficiar poate obține până la 50 milioane euro, finanțare 100% nerambursabilă, fără contribuție proprie. Proiectele pot fi depuse până la 31 decembrie 2025.

„Acest apel nu ține doar de investiții în infrastructură, ci de capacitatea României de a face saltul către un sistem energetic pregătit pentru provocările următoarelor decenii.

E o decizie despre cum ne raportăm la viitor: îl așteptăm sau îl pregătim”, a scris oficialul român, marți, pe contul său de Facebook.

Postarea sa a atras atenția a sute de românii. În secțiunea de comentarii s-au intersectat cârcotașii și cei nemulțumiți cu românii care s-au bucurat de anunțul ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Felicitări și mult succes în continuare! Nu uitați de copii, sunt câteva mii care își așteaptă drepturile! Au mai rămas 3 zile lucrătoare pana la sfârșitul lunii! / Succes! / Felicitări stimate domnule Ministru!”, au scris unii români în secțiunea de comentarii.