Finanțarea este acordată în cadrul pachetului „Asistenţa în materie de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei”, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, preluat de agerpres.

Finanțare pentru persoane devaforizate

În România, 56 milioane de euro vor fi investite pentru a oferi sprijin material pentru grupurile dezavantajate, precum mese calde, asistenţă pentru copiii defavorizaţi sub formă de rechizite şcolare precum şi asistenţă pentru mamele dezavantajate prin trusouri pentru nou-născuţi.

Italia investește în vaccin anti-Covid

În cazul Italiei, programul operaţional naţional „Guvernanţă şi Capacitate Instituţională” va primi 1,2 miliarde de euro, iar din această sumă 761 milioane de euro vor merge spre achiziţionarea a 68 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului.

Spania pune accente pe reinventarea IMM-urilor

În Spania, „Comunidad Valenciana” va primi resurse suplimentare în valoare de 690 milioane de euro pentru a furniza, printre altele, capital de lucru celor mai afectate IMM-uri şi a consolida investiţiile în infrastructura de bază pentru cetăţeni, inclusiv în sectoarele sănătate şi educaţie.

Luxemburg sprijină testarea pe scară largă

Luxemburg va primi 69 milioane de euro pentru a sprijini testarea pe scară largă pentru coronavirus şi achiziţionarea de vaccinuri precum şi investiţii în sustenabilitate precum electrificarea reţelei naţionale de autobuze.

REACT-EU este o iniţiativă care continuă şi extinde măsurile de reacţie la criză şi de redresare în urma crizei provocate de coronavirus. Aceasta va contribui la o redresare verde, digitală şi rezilientă a economiei prin adăugarea de resurse suplimentare în valoare de 50,6 miliarde de euro (la preţuri curente) la programele existente ale politicii de coeziune.

PNRR adoptat

Comisia Europeană a adoptat o evaluare pozitivă a Planului Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, un pas important către plata a 14,2 miliarde de euro reprezentând granturi și 14,9 miliarde de euro – împrumuturi pentru România în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență, care valorează în total 800 de miliarde de euro la nivelul UE.

Proiectele finanțate trebuie finalizate până în 2026

„Această finanțare va sprijini implementarea investițiilor cruciale și măsurilor de reformă subliniate în planul de redresare și reziliență al României. Va juca un rol crucial în permiterea României să iasă mai puternică din pandemia de Covid-19”, arată un comunicat al Comisiei.

Din cei 29,2 miliarde de euro, 41% sunt alocați tranziției „verde” și combaterii schimbărilor climatice și 21% pentru digitalizarea României.