Firma Curiera Transport Solutions a trimis un comunicat de presă prin care spune că un angajat care se afla pe traseu a fost plătit cu bani de jucărie. Potrivit companiei, banii au fost inserați printre cei autentici.

În comunicatul de presă se mai arată că banii falși îi imită foarte bine pe cei originali, fiind aproape identici. Din acest motiv, ei nu au putut fi depistați la ramburs.

Banii falși imită foarte bine materialul din care sunt confecționate bancnotele originale, fiind aproape identice, aspect care a făcut imposibilă depistarea la încasarea ramburs, potrivit unui comunicat.Pe bancnotele false primite de angajatul firmei de curierat se poate observa mențiunea „PLAY MONEY”, adică bani de jucărie și mențiunea „PROP MONEY” (bani falși pentru recuzită).

„Astfel de acțiuni sunt regretabile și de netolerat. Curiera Transport Solutions cooperează deja cu organele abilitate și ne dorim pe această cale să îi avertizăm și pe ceilalți furnizori de servicii de curierat de incident pentru a spori atenția în cazul colectărilor de tip ramburs”, spune Silvia Duță, CEO & Fondator.

BNR, raport despre bancnotele false

Un număr de 2.871 de bancnote false româneşti au fost expertizate la BNR anul trecut, cu 27,5% mai puţine faţă de anul 2020, conform raportului BNR pentru anul 2021.

Dintre acestea, cea mai mare distribuţie a falsurilor a fost înergistrată în luna august 2021, respectiv 685.

Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 de lei, cu 2.697 de bucăţi, din care o bucată capturată de poliţie, urmată de bancnota de 200 de lei, cu 143 de falsuri, şi bancnota de 50 de lei, cu 23 de falsuri.

Bancnotele au mai multe elemente de siguranță, cu cât nominalul bancnotei este mai mare, cu atât și numărul de elemente de siguranță este mai crescut, spun oficialii BNR. Mai mult aceștia spun că luna august este cea în care sunt descoperite cele mai multe bancnote contrafăcute în circulație.

„Se pare că are legătură cu circulația banilor, cu faptul că oamenii merg mai des la piață, la târg, în călătorii, în vacanțe”, a spus Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR.