"Ciclul înăspririlor pare să se fi încheiat, instituţiile de credit anticipând continuarea tendinţei de relaxare şi în trimestrele 3 şi 4, cu precădere în cazul creditelor pentru achiziţii de locuinţe şi terenuri.”, concluzionează un sondaj realizat de BNR printre bancherii comerciali. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă şi în zona euro.

“Spre comparaţie, băncile din zona euro anticipează continuarea înăspririi standardelor.”, arată documentul băncii centrale. Teoretic, aceastea sunt veşti bune pentru românii care ar vrea să îşi cumpere o locuinţă numai că, potrivit aceluiaşi sondaj, numărul doritorilor este din ce în ce mai mic.

Reamintim că Banca Naţională a emis un nou regulament privind creditarea populaţiei. Acesta va intra în vigoare, cel mai probabil, până la finele acestui an şi introduce o serie de restricţii semnificative. Printre altele, nivelul minim al avansului urcaă la 30% pentru creditele în euro. În acelaşi timp, la calculul solvabilităţii clienţilor, băncile vor trebui să ia în consideraţie un curs euro/leu depreciat cu 35%, o dobândă mai mare cu 0,6% dar şi venituri mai mici cu 6% decât cele din momentul solicitării.

La presiunile bancherilor, ale FMI şi ale Băncii Centrale Europene, BNR a decis, se pare, să excludă din noul regulament creditele de locuinţă.