Estimările Uniunii Europene referitoare la necesarul de recapitalizare sunt mult mai mici faţă de suma de 200 de miliarde de euro identificată de Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, estimările oficialilor UE sunt inferioare şi estimărilor analiştilor care spun că băncile europene ar avea un deficit de capital de 275 miliarde de euro.

Potrivit FT, care citează surse care cunosc rezultatele testelor de stres derulate în rândul băncilor europene, Autoritatea Bancară Europeană ar fi sugerat că este necesară strângerea unor sume de aproximativ 80 de miliarde de euro. EBA consideră că această sumă ar permite băncilor să respecte un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 9% în loc de unul de 7% în prezent.

Financial Times susţine că acest plan ar urma să fie ratificat de liderii europeni la sfârşitul săptămânii, alături de alte iniţiative destinate întăririi zonei euro, inclusiv un proiect care ar utiliza Facilitatea de Stabilitate Financiară Europeană ca un vehicul pentru a garanta emisiunile de obligaţiuni suverane ale guvernelor naţionale.
SURSA: Agerpres