Criza economică a redus preţurile plătite pe portofoliile de creanţe, în principal pentru că şansele de recuperare a acestora s-au redus considerabil faţă de anul trecut.

Valoarea nominală a portofoliilor de credite neperformante scoase la vânzare de bănci a crescut spectaculos în ultimul an, cu 380%, ajungând la circa 357 de milioane de euro la mijlocul lunii august a.c., potrivit datelor Coface România. O creştere uriaşă este înregistrată şi de valoarea sumelor pe care le au de plătit datornicii care au generat aceste credite neperformante: 6.166 de euro, în prezent, comparativ cu numai 1.600 de euro în urmă cu un an.

Valoarea nominală a creanţelor  este formată în mare marte din penalităţile percepute pentru neplata la timp a ratelor. Instituţiile de credit care apelează la această soluţie pentru a-şi curăţa bilanţurile şi pentru a-şi reduce pierderile încasează, în prezent, sume reprezentând până la 10% din valoarea nominală a portofoliilor cesionate. Preţurile depind, în principal, de vechimea portofoliilor, aceasta indicând, de multe ori, şi faptul că înainte de vânzare agenţiile specializate în recuperarea de creanţe au „stors” deja buzunarele celor care le-au generat.

Creanţele se vând mai ieftin

173-35812-capital_13.jpgBăncile care vând creanţele rău-plat­nicilor obţin astăzi preţuri mult mai mici decât anul trecut. „Piaţa s-a modificat foarte mult faţă de anul trecut, când nici măcar nu aveai ce să negociezi, pentru că preţurile erau cu mult umflate, era concurenţă la cumpărare. Toa­tă lumea plusa din dorinţa de a cumpăra“, spune Cristian Io­nescu, managing director la Coface România. În acest an, potenţialii in­vestitori şi-au schimbat „len­tilele“ prin ca­re privesc portofoliile de credite neperformante scoase la vânzare, din cauza apetitului mult mai redus pentru risc şi reducerii ratelor de colectare de la datornici. „Acum, abordarea e cu totul diferită: banca întreabă „ce po­sibilităţi financiare aveţi, cam ce aţi dori să cumpăraţi?”. E aşa, ca la su­permarket: mai bun, mai prost, pen­tru buzunarul fiecăruia“, explică Io­­nescu. Consecinţa: portofoliile sunt „sparte“ în bucăţi mai mici. „Este o abordare corectă, pentru că dacă ieşi pe piaţă cu un portofoliu mare, ai toate şansele să îl vinzi foarte ieftin pentru că toa­tă lumea e la risc advers maxim şi oferă cât mai puţin. Dacă îl sparg, obţin un preţ mediu mai bun“, mai spune Ionescu.

Chiar şi în aceste condiţii, preţurile obţinute au scăzut semnificativ. „Faţă de ianuarie, preţul a scăzut cel puţin de două ori. În cazul portofoliilor vândute de bănci, dacă în ianuarie preţul era de două cifre, acum este sub 10%“, afirmă Cătălin Neagu, director general Top Factoring, al doilea jucător ca mărime pe piaţa cumpărărilor de creanţe, potrivit propriilor estimări. O altă cauză care a contribuit la scăderea preţurilor a fost şi reducerea numărului de cumpărători interesaţi să preia portofoliile de credite de care băncile vor să scape. Creditele neperformante ale persoanelor fizice scoase de bănci în afara bilanţurilor însumau circa 100 de milioane de lei (echivalentul a 24 de milioane de euro), la sfârşitul lunii mai a.c.

Şanse şi mai reduse de a recupera bani de la firme

„Persoanele juridice au cea mai mare pondere în rândul celor de la care nu mai ai ce colecta. La ultimele două conturi pe care le-am primit (n.r.: pentru a recupera creanţe), jumătate din firme erau în faliment“, spune directorul general al Top Factoring. Şi în anii anteriori se recuperau mai greu sumele datorate de companii, însă în acest an, din cauza crizei, rata de succes în cazul colectării de creanţe a scăzut semnificativ.

În prezent, rata de succes este de numai 5% în cazul persoanelor juridice, în timp ce anul trecut, era de 7-7,5%, potrivit lui Cătălin Neagu. În com­paraţie, chiar şi în acest an, rata de recuperare în cazul populaţiei este de circa 10%. Principalul motiv: administratorii firmelor care nu-şi plătesc datoriile nu pot fi traşi la răspundere.

Bănci
357 milioane de euro era valoarea nominală cumulată a portofoliilor de credite scoase la vânzare de băncile autohtone până la mijlocul acestei luni, potrivit Coface România

173-35811-13_mobilephone_34.jpgTelefonie
20 milioane de euro era valoarea cumulată a creanţelor scoase la vânzare de operatorii de telefonie din România, la mijlocul acestei luni, conform Coface România

173-35810-13_files_34.jpgAsigurări
5,7 milioane de euro era valoarea cumulată a creanţelor scoase la vânzare de asigurătorii autohtoni la mijlocul acestei luni, potrivit Coface România

CE S-A SCHIMBAT ÎN PIAŢĂ

– Creanţele scoase la vânzare de bănci, asigurări şi operatori de telefonie au crescut semnificativ în acest an. Cel mai mare avans se înregistrează pe portofoliile de credite: aproape 400%.

– Dacă în anii precedenţi preţul unui portofoliu de creanţe era de peste 10% (în 2007, chiar şi de 30%), anul acesta a scăzut sub 10% din valoarea nominală.

– Datornicii care intenţionează să plătească au mai puţine disponibilităţi şi încearcă să obţină eşalonarea sumelor datorate.

– Comisioanele de succes pe care le percep firmele specializate în recuperări de creanţe au crescut cu 10-15% în 2009.