Băncile centrale renunţă tot mai mult la dolar în favoarea euro şi yenului într-o perioadă caracterizată de niveluri record ale rezervelor în valută, cu presiuni acute asupra monedei americane, care a trecut prin cele mai dificile trimestre din ultimele două decenii, potrivit Bloomberg.

Băncile centrale şi-au majorat rezervele de valută cu 413 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, la 7.300 miliarde de dolari, cel mai mare avans înregistrat din 2003, potrivit datelor Bloomberg.

Ţările care efectuează rapoarte detaliate privind rezervele monetare au constituit 63% din noile rezerve strânse în lunile aprilie, mai şi iunie în euro şi yeni, potrivit datelor Barclays Capital.

Diversificarea valutelor preferate pentru rezervele băncilor centrale anunţă o depreciere continuă a monedei americane, care a pierdut 10,3% în trimestrele doi şi trei, cel mai mare declin din 1991.

Administraţia Obama dă semne că ar putea accepta un dolar mai slab pentru creşterea competitivităţii exporturilor SUA pe pieţele internaţionale, atâta timp cât deprecierea monedei nu „sperie” creditorii.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Arabii vor să scoată dolarul de pe scena mondială. Petrolul nu va mai fi tranzacţionat în dolari!
Citeşte şi Stiglitz: „Dolarul nu este o monedă bună de rezervă”