Primele şase bănci austriece îşi vor putea menţine ratele de adecvare a capitalului de rang întâi peste pragul de 6% până la sfârşitul anului viitor în cazul unei recesiuni globale în formă de „W”, potrivit testelor de stres derulate de banca centrală a Austriei, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Banca centrală a anunţat luni, în raportul semestrial de stabilitate financiară, că raportul va fi cu mult peste medie pentru majoritatea băncilor mari, însă că unele instituţii de credit ar putea necesita capital suplimentar în acest scenariu.

Testul presupune o nouă rundă de contracţie economică anul viitor, după o revenire uşoară în 2009, şi creşterea creditelor neperformante pentru băncile austriece în Europa emergentă la 16% din totalul soldului de credit.

Cele mai mari bănci din Austria sunt Bank Austria, divizie a grupului italian UniCredit, Raiffeisen Zentralbank şi Erste Group Bank.

Erste deţine cea mai mare bancă din România după active, BCR, iar Raiffeisen şi UniCredit sunt prezente pe piaţa românească prin subsidiare locale.

SURSA: Mediafax