Cert este că evoluția economiei va influența atât cererea de credite, cât și rata restanțelor la împrumuturile în derulare. Companiile care vor avea venituri mai mari vor avea bani să-și plătească împrumuturile vechi și vor fi dispuse să contracteze noi credite. Dacă economia va scădea, lichiditățile pentru plata ratelor ar putea reprezenta o problemă pentru un număr mai mare de firme, iar apetitul pentru contractarea de noi finanțări va rămâne limitat. Evoluția afacerilor companiilor va inspira și sentimentul de încredere sau, dimpotrivă, de neîncredere al angajaţilor în ceea ce privește stabilitatea și nivelul veniturilor viitoare.
Cum văd bancherii evoluția soldului creditului contractat de populație și de companii în 2011? Economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, apreciază că soldul creditului neguvernamental va fi cu 5%-10% mai mare la sfârșitul anului 2011 față de cel ce va fi înregistrat la finele acestui an. Aceeași bancă anticipează însă, pentru anul viitor, și un avans al PIB cu 2%.
În ultimul trimestru din 2010, băncile își puneau speranțe în revenirea cererii de credite din partea populației atât pe segmentul creditelor de consum, cât și pe acela al împrumuturilor pentru locuințe, potrivit unui sondaj BNR, la care au răspuns cele mai mari zece bănci de pe piață. Octombrie nu a confirmat însă expectațiile băncilor: față de septembrie, a scăzut soldul creditelor contractate de populație (cu 2,1% în cazul celor în lei și cu 1,1% în valută), dar a crescut cel aferent finanțărilor luate de companii (cu 0,8% în lei și cu 0,1% în valută). Mult mai important, octombrie a adus și scăderea soldului creditului neguvernamental cu aproape un miliard de lei, până la 206,8 miliarde de lei. Analiștii au explicat că avansul soldului raportat în lunile de vară a fost sprijinit de repatrierile de credite „exportate“ în trecut.

Vârful restanțelor, așteptat la mijlocul anului
În octombrie 2010, restanțele la creditele în derulare ajunseseră la 15,9 miliarde de lei, de două ori mai mari decât în urmă cu un an. Bancherii se așteaptă ca acestea să continue să crească în a prima parte a anului următor, cu o contribuție majoră din partea firmelor. Vârful restanțelor se va înregistra la mijlocul anului, după care rata acestora va începe să scadă. Majoritatea reprezentanților băncilor susține acest scenariu, care însă rămâne plauzibil doar în situația în care economia își va reveni în 2011.  Eventualitatea în care economia intră pe creștere de anul viitor nu este însă singura care ar trebui luată în calcul.
Există posibilitatea ca economia să stagneze sau chiar să continue să scadă și în 2011. În acest caz, rata restanțelor nu va da înapoi în a doua parte a anului, ci va continua să urce. În oricare dintre aceste variante, băncile își vor curăța bilanțurile vânzând pachete de credite neperformante către firmele specializate în recuperarea de creanțe.

2011 PE SCURT
Majoritatea băncilor se așteaptă ca escalada restanțelor să se oprească la mijlocul lui 2011, cu condiția ca economia să intre pe un curs ferm al redresării.