Zafer Baysal a ratat sansa vietii lui sau a scapat dintr-o capcana care putea sa-i igroape o cariera iceputa promitator.
Tinarul manager turc a primit i 1999 de la holdingul Bayindir, sarcina de a pune pe picioare o banca i micuta Republica Moldova. Banca avea actionar Banca Turco Romina, pe atunci i plina expansiune pe piata romineasca, iar numele era chiar BTR Moldova. Dupa aproape doi ani i care BTR Moldova a iceput sa se descurce destul de bine pe piata, Baysal a fost solicitat sa preia conducerea bancii-mame de la Bucuresti. Aflata i plina degringolada dupa criza care a iceput i noiembrie, BTR Rominia este ica, dupa valoarea activelor, de zece ori mai mare decit subsidiara din Chisinau.
La ultima Adunare a actionarilor, BTR care avea pe ordinea de zi tocmai numirea lui Baysal i functia de presedinte, reprezentantul grupului Bayindir, actionarul majoritar, a anuntat, surprinzator pentru toata lumea, schimbarea propunerii sale pentru primul om din banca. Osman Binatli, o persoana mai i virsta si pare-se cu mult mai multa experienta, va prelua postul de presedinte i locul lui Bayisal. Motivul schimbarii este, s-a spus, o prevedere a legislatiei bancare din Republica Moldova, care nu permite detinerea a doua pozitii de conducator de banca, chiar si daca i tari diferite. L