“Bulgaria este pe cale să înregistreze cea mai mare scădere a populaţiei apte de muncă din toate ţările”, se arată într-un raport al Băncii Mondiale dat vineri publicităţii.

Documentul subliniază că între 1950 şi 1990 populaţia Bulgariei a crescut de la 7,3 milioane la 8,8 milioane persoane însă în ultimii 20 de ani a revenit la 7,5 milioane de locuitori. Motivele acestui declin brusc sunt natalitatea scăzută, rata mare de mortalitate şi emigraţia. Banca Mondială precizează că numai emigraţia a contribuit la un declin cu 10% a populaţiei active după 1990. De asemenea, structura de vârstă în Bulgaria s-a modificat radical, media de vârstă crescând de la 30 de ani în 1962 la 42 de ani în 2012, a treia mare medie de vârstă din UE, după Germania şi Italia.

Banca Mondială estimează că până în 2050 populaţia activă din Bulgaria urmează să se reducă cu 40%. La mijlocul acestui secol o treime din populaţia Bulgariei va avea peste 65 de ani şi doar unul din doi locuitori va fi apt de muncă.

“Cu cât mai mare va fi creşterea productivităţii, cu atât va fi mai uşor pentru Bulgaria să facă faţă acestei provocări demografice. Având în vedere scăderea populaţiei active, Bulgaria va trebui să se bazeze pe creşterea productivităţii pentru a susţine creşterea venitului agregat”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Minoritatea romă va reprezenta în 2050 între 9 şi 19% din populaţia activă din Bulgaria, iar Banca Mondială cere creşterea accesului la educaţie pentru această minoritate. De asemenea, trebuie făcute eforturi pentru a permite muncitorilor în vârstă să se adapteze la noile tehnologii. În sfârşit, Bulgaria nu va avea cum să evite o majorare a vârstei de pensionare în viitor.

Toate aceste tendinţe demografice vor afecta creşterea economiei bulgare şi vor costa anual 0,7 puncte din PIB la orizontul anului 2050. De asemenea, datoria publică a Bulgariei, care în prezent este una din cele mai reduse din UE (18% din PIB) ar putea să crească în ritm accelerat pentru a ajunge la 51% din PIB în 2050.
Sursa: Agerpres