Potrivit lui Mulyani Indrawati, o posibilă majorare a dobânzilor în SUA face din obligaţiunile denominate în dolari ale statelor emergente 'un motiv de îngrijorare'. De asemenea, scăderea preţului petrolului ar putea şi ea afecta unele state emergente prin reducerea veniturilor exportatorilor de petrol.

”Statele în curs de dezvoltare se vor confrunta cu această nouă realitate a creşterii dobânzilor în condiţiile în care Rezerva Federală americană se apropie de momentul în care va adopta prima sa majorare de dobândă de după 2006', a declarat Mulyani Indrawati cu ocazia reuniunii de la Istanbul a miniştrilor de Finanţe şi şefilor băncilor centrale din ţările G20. 'Multe dintre ele au un spaţiu fiscal care este foarte limitat din cauza politicilor contraciclice adoptate după criza din 2009-2009”, a adăugat Indrawati.

Prezent la aceeaşi reuniune, vice-preşedintele Citigroup, Jay Collins, a declarat că aprecierea dolarului face moneda euro mai atractivă drept alternativă de finanţare pentru pieţele emergente. 'Mai multe state emergente au înregistrat o creştere a costurilor de finanţare în moneda locală pe măsură ce dolarul s-a apreciat. Astfel că pentru acelea care au un apetit de finanţare pentru euro, moneda euro este o alternativă de finanţare din ce în ce mai atractivă faţă de dolar', a declarat Jay Collins.

Rezerva Federală americană – Banca centrală a SUA – a semnalat că ar putea majora dobânda de politică monetară în acest an, în condiţiile în care cea mai mare economie a lumii dă semne de însănătoşire. Însă unele state dezvoltate au cerut factorilor de decizie de la Washington să ia în considerare efectele acţiunilor lor asupra altor economii. Unii analişti se aşteaptă ca Banca centrală a SUA să majoreze dobânda de bază în a doua jumătate a acestui an. (Sursa:Agerpres)