Banca centrală a Ungariei a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%, în încercarea de a atenua impactul recesiunii, şi a semnalat că ar putea lua noi măsuri de acest tip, transmite Reuters.

Instituţia a revizuit dobânda cheie pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile în care anticipează că inflaţia va coborî în 2010 sub ţinta pe termen mediu, de 3%, în timp ce cotaţiile forintului şi ale obligaţiunilor emise de statul ungar s-au apreciat.

„Date optimiste”

„Putem raporta, cu precauţie, date optimiste. Estimările referitoare la riscurile globale, precum şi la Ungaria, s-au îmbunătăţit, iar aceşti factori au permis reducerea dobânzilor”, a declarat guvernatorul băncii centrale, Andras Simor. El a avertizat însă că evaluarea riscurilor este extrem de fragilă, astfel încât banca centrală nu va emite estimări pe termen lung legate de dobânzi.

Economia Ungariei se va contrcta cu 6,7% în 2009, iar măsurile de austeritate ale guvernului, menite să ţină sub controlul deficitul bugetar şi să respecte programul convenit cu Fondul Monetar Internaţional, ar putea accentua declinul, potrivit analiştilor.

Marţi va avea loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie a Băncii Naţionale a României, la care s-ar putea decide o reducere a dobânzii de politică monetară, tot de jumătate de punct, de la 8,5 puncte procentuale la opt puncte.

SURSA: Mediafax