Bagdad este capitala și cel mai mare oraș din Irak. Aici, în mod normal, vara, temperaturile depășesc +50 de grade, iar pe timpul iernii, ninsorile sunt foarte rare. Însă, fenomenele meteo extreme care fac înconjurul Europei, au ajuns și în Bagdad.

Orașul a fost cuprins azi de zăpadă. Acest fenomen rar pentru un oraș din Orientul Mijlociu s-a produs pentru a doua oară în ultimii 100 de ani. Reamintim că, Bagdadul s-a mai confruntat cu un fenomen asemănător în urmă cu 12 ani, în anul 2008, când a fost vorba mai mult de lapoviță, nicidecum de zăpadă, ceea ce se întâmplă în prezent.

Așa se face că zăpada a acoperit străzile, mașinile și chiar frunzele palmierilor din capitala Irakului. De asemenea, un alt oraș apropiat de Bagdad suferă de aceleași condiții meteo. Este vorba despre Kerbala, numit și oraşul sfânt al şiiţilor.

Locuitorii Bagdadului s-au bucurat de zăpadă

Deși, aceste fenomene drastice reprezintă o problemă gravă cauzată de schimbările climatice, locuitorii celor două orașe s-au bucurat enorm de schimbările bruște de temperatură, dar și de zăpadă.

„Acest episod de ninsoare va se prelungi până miercuri“, a declarat pentru AFP Amer al-Jaberi, directorul Centrului de Meteorologie de la Bagdad, precizând că sudul Irakului este cuprins de un val de frig venit de pe continentul european.

Pe de altă parte, zăpadă poate avea și un efect pozitiv asupra Irakului, mai ales că țara s-a confruntat cu o secetă acută. Mare parte din locuitorii țării trăiesc din agricultură, iar în momentul de față speră ca acest an să fie mai bun din punct de vedere agricol, datorită ploilor care au alimentat debitele râurilor şi fluviilor, parţial secate din cauza barajelor construite în două ţări vecine: Turcia şi Iran.