BAE Systems vrea să vândă o parte din operaţiunile aerospaţiale din America de Nord, pentru a strânge astfel până la două miliarde dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.

Una dintre unităţile vizate produce sisteme de control pentru motoare de avioane pentru grupul General Electric. Celelalte divizii costruiesc, printre altele, sisteme de propulsie hibridă pentru camioane şi autobuze şi piese electronice pentru avioane.

Unităţile vândute realizează un profit, înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de aproape 200 milioane dolari. Eventualul cumpărător ar putea achita pentru aceste active între 1,6 miliarde dolari şi două miliarde dolari, au afirmat sursele.

Printre posibilii cumpărători, sursele enumeră grupurile rivale Rockwell Collins, Woodward Governor şi Moog, dar şi companiile de investiţii Warburg Pincus şi Carlyle Group.
BAE intenţionează să vândă unităţile împreună, însă, dacă oferta nu va avea succes ar putea renunţa separat la active.

Grupul a înregistrat vânzări de 36,2 miliarde dolari anul trecut, ceea ce face din BAE al doilea mare jucător pe piaţa mondială a apărării.
În ultimii ani, grupul a renunţat la o parte din operaţiunile mai mici din sectorul aerospaţial, achiziţionând în schimb mai multe active din domeniul tehnologiei de apărare.

Ca şi în cazul celorlalte companii de profil, afacerile BAE au beneficiat de cheltuielilor guvernamentale pentru apărare. Însă SUA şi Marea Britanie ar putea reduce investiţiile în apărare, ceea ce va afecta vânzările acestor companii. În aceste condiţii, grupul european încearcă să se extindă pe pieţele emergente. Divizia din SUA implementează, totodată, un program larg de restructurare, care implică şi reduceri de locuri de muncă.