Avtovaz, care va fi deţinut de alianţa Renault-Nissan la jumătatea acestui an, are în prezent 66.500 de angajaţi.

'Vor fi reduse 2.500 de posturi din rândul directorilor, specialiştilor şi funcţionarilor iar 5.000 de locuri de muncă vor fi desfiinţate până la sfârşitul anului pentru majorarea productivităţii', a anunţat compania rusă.

Săptămâna trecută, Grupul de lobby Association of European Businesses (AEB) a publicat un raport potrivit căruia în 2014 vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare ar urma să scadă cu 1,6% până la 2,73 milioane unităţi, după ce, în 2013, piaţa a înregistrat un declin de 5,5%, la 2,78 milioane de unităţi.

Modelele Duster, Logan şi Sandero s-au situat, anul trecut, în topul celor mai bine vândute maşini în Rusia, conform datelor publicate de Association of European Businesses (AEB). În 2013, pe primul loc în topul celor mai bine vândute maşini în Rusia s-a situat modelul Lada Granta (cu 166.947 unităţi), fabricat de AvtoVAZ, pe locul patru, cu 83.702 unităţi, a fost modelul Duster, fabricat de Renault, locul şapte a fost ocupat de modelul Focul, cu 67.142 unităţi, aparţinând lui Ford, în timp ce pe locurile 13 şi 14 au fost modelele Logan şi Sandero, de la Renault, cu 50.894 şi, respectiv, 43.737 de unităţi.

Piaţa auto din Rusia se va confrunta cu încă un an slab, din cauza încetinirii creşterii economice, a avertizat preşedintele Association of European Businesses (AEB), Joerg Schreiber.

Printre producătorii auto străini care au investit puternic în Rusia se află alianţa Renault-Nissan, Ford şi General Motors.

Potrivit unui acord convenit anul trecut, alianţa Renault-Nissan va prelua controlul producătorului auto rus AvtoVAZ în 2014.

Împreună, Renault, Nissan şi AvtoVAZ controlează 30% din piaţa auto din Rusia, obiectivul fixat de directorul general Carlos Ghosn fiind atingerea unei cote de piaţă de 40%, în anul 2016.

Renault are trei uzine în America Latină – în Argentina, Brazilia şi Columbia -, pe lângă cele şase din Franţa. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

SURSA: Agerpres