Avocatul care l-a reprezentat pe Aleksei Navalnîi este acuzat de încălcarea ordinii publice. În momentul reținerii, acesta o însoțea pe Ludmila Navalnaia, mama opozantului.

Avocatul care l-a reprezentat pe Aleksei Navalnîi a fost arestat

Cei doi căutau soluții pentru a-l înmormânta pe opozantul rus decedat la data de 16 februarie. Femeia a intrat în posesia trupului neînsuflețit pe 25 februarie.

Publicația Reuters notează că familia opozantului nu poate organiza o ceremonie funerară pentru dizidentul rus mort în închisoare.

O purtătoare de cuvânt a spus că toate firmele de servicii funerare refuză când aud despre cine este vorba.

„Încă de ieri căutăm un loc unde să organizăm un eveniment de rămas bun pentru Aleksei. Am sunat la majoritatea agențiilor funerare private și publice, la locații comerciale și la saloane funerare. Unii dintre ei spun că locul este complet rezervat. Unii refuză atunci când menționăm numele de familie „Navalnîi”. Într-un loc, ni s-a spus că agențiilor funerare li s-a interzis să lucreze cu noi. După o zi de căutări, încă nu am găsit sala de despărțire”, a scris Kira Iarmîș, purtătoarea de cuvânt a fostului lider al opoziției, într-un mesaj pe rețeaua X.

Șefa de investigaţii de la Fundaţia Anticorupţie, fondată de Aleksei Navalnîi, a declarat vineri că autorităţile ruse încearcă să împiedice o ceremonie publică de înmormântare a liderului opoziţiei, de teama că mulţi oameni ar dori să participe.

Amintim că avocatul opozantului, alături de alți doi colegi, au fost arestați în octombrie 2023. Motivul a fost că aceștia s-ar fi implicat într-un eveniment al „comunității extremiste”.

La momentul respectiv, cei trei au transmis scrisori ale opozantului, din colonia unde el se afla închis, către asociații săi.

Aleksei Navalnîi - Alexei Navalnîi
SURSA FOTO: Dreamstime

Opozantul a murit la data de 16 februarie în penitenciarul în care era închis

Amintim că opozantul rus a murit la data de 16 februarie, în penitenciarul în care era închis. Acesta avea doar 47 de ani.

Serviciul Penitenciar Federal al regiunii Iamalo-Neneția a scris că Navalnîi „s-a simțit rău” după o plimbare și „aproape imediat și-a pierdut cunoștința”.

„După o plimbare în districtul autonom Iamalo-Neneția, Navalnîi s-a simțit rău și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii au declarat decesul deținutului”, au transmis autoritățile penitenciare din Rusia.