Avionul a decolat de pe aeroportul Washington-Dulles la ora locală 04:46 şi urmează să aterizeze pe aeroportul J.F.Kennedy din New York în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora locală 02:00 (06:00 GMT).

Zborul deasupra SUA a început pe data de 3 mai în apropiere de San Francisco. Aparatul a aterizat succesiv în Phoenix (Arizona), Dallas/Fort Worth (Texas), Saint Louis (Missouri), Cincinnati (Ohio) şi Washington.

Una dintre cele mai frumoase amintiri pentru pilotul elveţian Bertrand Piccard a fost zborul deasupra podului Golden Gate Bridge din California, în timp ce compatriotul său André Borschberg evocă episoade mai periculoase, precum acelea în care vântul ameninţa să devieze aparatul de la traseu. Traversarea SUA a fost ‘mai dificilă decât am prevăzut din cauza condiţiilor meteo, au fost multe tornade şi furtuni care au condus la întârzieri sau la amânarea unor etape’, explică acesta.

‘Obiectivul nostru nu este doar de a traversa Statele Unite, ci să arătăm că acest proiect este util societăţii, pentru a arăta oamenilor că lumea poate fi eficientă folosind tehnologiile curate’, adaugă aventurierul elveţian.

Avionul a fost construit din fibră de carbon. El are o anvergură de 63,4 metri, la fel ca un Boeing 747 şi alimentarea sa este furnizată de 12.000 de celule fotovoltaice care pot produce suficientă energie electrică pentru a încărca bateria de litiu care cântăreşte 400 de kilograme şi furnizează energie celor patru motoare electrice cu elice.

Primul zbor al avionului Solar Impulse a fost în anul 2009. Anul următor a realizat un zbor de 26 de ore, atunci fiind dovedit că are capacitatea de a acumula suficientă energie în timpul zilei pentru a putea zbura şi noaptea. În anul 2011 a efectuat primul său zbor internaţional, între Belgia şi Franţa şi în luna iunie 2012 a zburat între Madrid şi Rabat.

Cei doi piloţi intenţionează să realizeze cu acest aparat un ocol al Pământului în anul 2015.

SURSA: Agerpres