România trăieşte periculos. Deşi astăzi Bucureştiul nu a înregistrat niciun caz nou de COVID, iar la nivel de ţară avem câteva zeci de cazuri, viitorul nu sună bine deloc.

Valul 4 de COVID, un tsunami

Valul patru al pandemiei va lovi crunt România. Va fi ca un tsunami. O spune medicul infecţionist Adrian Marinescu. Acesta nu s-a mai abţinut şi a dezvăluit toate detaliile. În circa două luni, România va fi lovită din nou şi asta pentru că vaccinarea a încetinit la maxim.

Tulpina indiană Delta face ravagii deja. Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București se pregătește să primească și pacienți non-COVID. Totuşi, problemele rămân.

„Nu există diferențe semnificative între bolnavii infectați cu diferite tulpini de COVID, evoluția bolii depinzând de materialul genetic al pacientului și de încărcătura virală. „Vârsta înaintată și afecțiunile cronice reprezintă în continuare risc de a dezvolta forme mai grave ale bolii”, a spus doctorul Marinescu.

Acesta se teme însă de tulpina Delta şi spune că aceasta este cea mai contagioasă dintre toate mutațiile. „Față de tulpina originală a COVID, cea de la începutul pandemiei, tulpina indiană este de două ori mai contagioasă. Iar comparativ cu varianta britanică, despre care se știe că o persoană poate infecta alte 4, varianta indiană infectează 6 persoane”.

Valul 4 trebuie să ne sperie

Mai mult, Adrian Marinescu spune că valul 4 al pandemiei trebuie să ne sperie şi vine cu cele mai grave afirmaţii. „Vedem tsunamiul, este aproape de noi. Nu o să-i mai spun valul patru pentru că are o încărcătură psihologică. Următorul sezon de COVID o să debuteze în același timp cu sezonul rece, adică pe la mijlocul lunii septembrie.

Noi, cei din spitale, îi vom măsura forța prin numărul de pacienți care vor fi internați cu forme medii și grave ale bolii. Avem două luni în care cei care nu s-au vaccinat ar trebui să o facă”, a spus medicul de la „Matei Balș”, conform libertatea.ro.

Mai mult, Marinescu spune că România a atins în prezent 50% imunitate de masă. Avem 25% din cei vaccinați și 25% din cei care au trecut prin boală, dar nu este suficient. Pentru a avea o viață normală trebuie să atingem pragul de 80%!