Reacția Comisiei Europene a venit ca un avertisment pentru Guvernul României. Noile coduri conțin articole alarmante pentru justiția românească care ar putea duce chia până la pierderea anumitor drepturi ale României în Uniunea Europeană.

 

Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu 181 de voturi pentru.

„Suntem conștienți de votul pe modificările Codurilor penale care a avut loc astăzi în Parlamentul României. Vom studia cu atenție măsurile adoptate înainte de a lua o decizie asupra pașilor de urmat. Înțelegem că modificările nu au fost promulgate și nu au intrat în vigoare”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Digi24.

„Vă aduc aminte că CE a fost foarte clară în ceea ce privește poziția sa în privința situației statului de drept din România.

România trebuie să revină pe drumul reformelor. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Comisia va trebui să reacționeze rapid și să folosească mijloacele pe care le are la dispoziție”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

„Scad pedepsele pentru abuz în serviciu
Este dezincriminată cu totul neglijența în serviciu
Scad termenele de prescripție. Specialiștii spun că această modificare-cheie ar putea să îl vizeze sau să îl intereseze direct și pe Liviu Dragnea, în dosarul său privind angajările fictive
Termenul pentru denunț este redus la un an. După ce trece un an, persoana care face un denunț poate fi și ea pedepsită.
Interzicerea, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei, a comunicărilor publice, precum și a furnizarea altor informații provenind de la autorități publice, referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Acest lucru ar însemna că presa nu va mai putea furniza informații de interes public despre demnitari vizați de anchete sau despre faptele de care sunt acuzate aceste persoane.
Persoanele din cadrul autorităților publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca și cum acestea ar fi vinovate, decât dacă există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.”, sunt principalele modificări ale Codurilor penale adoptate de Comisia Iordache