Un ex șef al CIA a avertizat că ar fi un gest ”iresponsabil” din partea Occidentului să ignorare amenințările președintelui Vladimir Putin cu un război nuclear. Rolf Mowatt-Larssen, fost șef al stației CIA din Moscova, nu crede că cele mai recente amenințări ale liderului de la Kremlin, privind folosirea armelor nucleare tactice, sunt o cacealma, informează Businessinsider.

„Ar fi teribil de iresponsabil dacă cineva, orice lider occidental, ar crede că aceste amenințări sunt doar un act de bravadă sau doar zăngănit de arme”, a afirmat Mowatt-Larssen.

„Sunt aproape sigur că toți liderii occidentali, bazându-se pe lucrurile pe care le aud, iau aceste amenințări foarte în serios”, a adăugat el.

Acesta este pericolul!

În schimb, el nu crede că nu există un „motiv militar” pentru ca Putin să folosească arme nucleare.

„Putin nu poate folosi arme nucleare tactice pe câmpul de luptă pentru a câștiga un război pe care nu-l poate câștiga cu o armată”, a spus fostul agent CIA.

Armele nucleare nu ocupă și nu dețin teritorii. Dar aceasta este o modalitate de a încerca să ataci un inamic, pe care nu-l mai poți opri, cu o armă asimetrică de distrugere în masă. Acesta este, de fapt, pericolul”, consideră el.

De ce teme agentul CIA

Mowatt-Larssen a spus că, pe măsură ce armata rusă este tot mai slăbită, iar ucrainenii devin mai puternici, refuzând o încetare a focului, riscurile ca Putin să considere că folosirea armelor nucleare este „singura sa opțiune bună” vor crește.

„Ar putea simți, și cred că acesta este un raționament foarte greșit, că ar putea fi oarecum avantajat dacă folosește aceste arme”, a spus Mowatt-Larssen despre Putin.

Experții și-au exprimat temerile că Putin ar putea folosi arme nucleare în Ucraina și au interpretat anexarea recentă a celor patru regiuni ucrainene ca un semn că Rusia poate oricând să escaladeze conflictul. Oficialii americani și europeni au declarat că iau în serios amenințările. Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jack Sullivan, afirma că ”urmările ar fi catastrofale” în cazul în care Rusia hotărăște să recurgă la arme nucleare.

Cu ce amenință Putin

Armata Rusă dispune de aproximativ 2.000 de bombe tactice nucleare cu o rază de acțiune limitată, dar cu un impact devastator. Armele pot fi montate pe rachete Iskander, cu o rază de acțiune de până la 500 de km, sau transportate de avioane. Potrivit analiștilor de la Pentagon, Kremlinul ar putea începe cu o acțiune demonstrativă, aruncând o bombă într-o zonă nelocuită sau în apropierea coastelor ucrainene.

Potrivit unei prime evaluări, un atac nuclear, chiar și demonstrativ, s-ar putea dovedi a fi contraproductiv pentru Putin, Rusia riscând să fie complet izolată la nivel internațional.

De asemenea, șeful CIA, William Burns, a avertizat încă din vară cu privire la posibilitatea ca Putin să recurgă la o armă nucleară tactică, chiar dacă nu există „dovezi practice” care să sugereze că iminența unui astfel de gest.