În acelaşi timp, agenţiile de presă ruse relatează că s-a produs o scurgere gravă de amoniac în spaţiu din sistemul de control termic al ISS, citând aceleaşi surse NASA.

‘Echipajul actual, format din şase persoane, a alertat centrul de comandă al Staţiei, cu sediul în Houston /Texas, sudul SUA/ cu privire la prezenţa unor ‘fulgi mici albi care plutesc în jurul Staţiei’, a precizat NASA într-un comunicat.

Imaginile furnizate de echipaj confirmă scurgerea de la unul din sistemele de răcire, care fusese deja defect în noiembrie 2012. Amoniacul este folosit pentru răcirea circuitelor prin care trece electricitatea produsă de panourile solare.

Potrivit Interfax, echipajul celei de-a 35-a expediţii a informat că viteza scurgerii de amoniac din sistemul de răcire a crescut.

NASA a declarat că echipajul nu este în pericol şi că ISS continuă să funcţioneze ‘în mod normal’.

Pe de altă parte, publicaţia Argumenty scrie vineri că, dacă în următoarele două zile scurgerea nu va fi oprită, circuitul de răcire a panourilor solare, unde s-a produs accidentul, nu va mai putea fi utilizat.

În noiembrie anul trecut, astronauţii de pe ISS au ieşit pe neaşteptate în spaţiu deschis pentru a stopa o scurgere de amoniac. Având în vedere toxicitatea amoniacului, chiar şi în concentraţii scăzute, astronauţii au lucrat în spaţiu cu o atenţie deosebită, pentru ca nicio picătură din această substanţă să nu ajungă în interiorul staţiei..
Sursa: Agerpres