Pot fi numărate pe degete firmele românești care au reușit să-și construiască un sistem complet integrat, de la producerea materiei prime, până la procesarea și comercializarea produsului finit. Una dintre aceste ”rara avis” din business-ul românesc este compania Transavia, din Alba Iulia. După 22 de ani de la înființare, Transavia a ajuns să dețină o divizie vegetală pentru producția cerealelor furajere, 17 ferme de pui de carne, două ferme de reproducţie şi două staţii de incubaţie, o fabrică de nutreţuri combinate, două abatoare de industrializare a cărnii şi o fabrică de procesare a cărnii. Firma produce anual circa 55.000 de tone de carne de pasăre, din care o mare parte este livrată la export(Marea Britanie, Franța, Europa de Sud-est, Orientul Mijlociu, Africa).

Cum se poate ajunge la această performanță și de câți bani este nevoie? ”Mi-e greu să dau o cifră exactă, dar pot să vă spun că, din  1991, când am început activitatea, am investit tot profitul, am luat credite bancare, am accesat și fonduri europene, dar nu foarte consistente, doar circa 2,7 milioane de euro pentru că ne-am bazat mai mult pe surse proprii, am importat utilaje și echipamente, practic, ne-am direcționat toate resursele și toată capacitatea managerială spre dezvoltare”, ne-a declarat directorul general al companiei Ioan Popa.

O astfel de firmă cu activitate integrată, mai ales dintr-un  domeniu profitabil cum este cel al  industriei alimentare, are mari avantaje: nu depinde de furnizorii de materii prime, nu depinde de intermediari nici pentru aprovizionare, nici pentru desfacerea produselor,  poate suporta mai ușor eventualele pierderi suferite la unul sau mai multe produse, poate recurge la mutări de personal de la o componentă la alta etc.

 Carnea de pasăre, sigură pentru sănătate

Recentul scandal legat de carnea de curcan românescă exportată în Germania și suspectată că ar conține reziduuri de antibiotic, suspiciune neconfirmată în urma controalelor, a readus în atenție unele temeri privind prezența unor substanțe( hormoni de creștere sau de stres etc), în carnea și în ouăle de pasăre, substanțe dăunătoare sănătății consumatorilor. Cum produsele Transavia sunt prezente peste tot în țară, în primul rând în toate marile lanțuri internaționale de retail(Metro, Carrefour, Auchan, Cora, Kaufland, Selgros și Billa), l-am întrebat pe directorul general al companiei care sunt garanțiile că putem consuma carnea de pasăre fără nicio teamă.

”Firma noastră deține întregul lanț tehnologic- producție, abatorizare, procesare, transport și depozitare a alimentelor, în conformitate cu normele de igienă și siguranță internaționale. Apoi, prin respectarea normelor europene ale trasabilității, avem capacitatea de a reconstitui istoricul, aplicarea sau localizarea a ceea ce este luat în considerare în cadrul unui proces de fabricație, începând de la materia primă, până la producție și distribuție. Practic, în cazul oricărui sortiment, știm în orice moment al producției proveniența puiului, hala de creștere, parametrii tehnici de producție, sacrificarea, ambalarea, lotul, condițiile de depozitare și transport ale produsului. Pe de altă parte, și pentru a avea un control total al lanțului de producție, am înființat, în 2011, divizia vegetală, prin care ne asigurăm producerea în sistem propriu și în condiții ecologice a cerealelor folosite la hrana păsărilor- o premieră în rândul marilor producători de carne de pui din România, care ne asigură  controlul, inclusiv asupra calității produselor și siguranței alimentare. De altfel, toate produsele noastre sunt realizate sub supravegherea permanentă a autorităţilor sanitar-veterinare şi de mediu şi deţin certificările IFS (International Food Standard-n.red.) şi BRC (British Retail Consortium -n.red.)”, ne-a spus Ioan Popa.
 
Subvențiile, sub nivelul din UE
 
În legătură cu sistemul și nivelul subvențiilor acordate crescătorilor de păsări din România(în anul 2012, fondurile alocate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru sectorul avicol- așa numitele ”ajutoare financiare pentru bunăstarea păsărilor”- au fost de 195 de milioane de lei-n.red), Ioan Popa ne-a declarat: ”Cred că este corect și de bun simț ca, atunci când primești ceva, să nu comentezi că nu îți place sau că nu îți ajunge. Sigur că ne dorim mai mult, fiecare dintre noi, dar este bine ca această dorință să ne stimuleze în a munci mai bine. Personal, mă declar mulțumit că aceste subvenții se acordă și îmi doresc să ajungă la nivelul din UE. Nu îmi doresc să primesc nici mai mult, nici mai puțin ca alții”.

Evoluția efectivelor și a producției de carne de pasăre din România

An                               2001          2005         2010        2011         2012

Efective păsări           71.413       79.018       78.867     70.390     79.841
(mii capete)

Producția de carne       363           401            446           468          497
(mii tone)