Sistemul de economisire–creditare al bancilor pentru locuinte este protejat in fata crizei internationale, produsul oferind o serie de avantaje pentru a stimula economisirea.

„Plasamentele sunt sigure. Nu sunt investite pe piete externe. Si nici nu au nici un fel de expunere valutara”, sustine Alexandru Ciobanu, presedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Potrivit  acestuia, in perioada de economisire, produsul prezinta avantaje precum cresterea primei de  la stat de la 15% la 25% din suma economisita, dar nu mai mult de 250 de euro, dobanda oferita de banca de 3%, deductibilitate fiscala in limita a 300 RON si scutirea de impozit pe dobanda. De asemenea, in perioada de creditare, rata dobanzii este de doar 6% pe an, fixa pe toata perioada creditului.

 “Un alt avantaj este ca se accepta, în calcularea bonitaţii clientului, veniturile romanilor obtinute in strainatate, dar si sumele obtinute din activitati independente cum ar fii: taximetrie, medicina, avocatura, notariat public, arhitectura, contabilitate etc. sau din chirii, pensii, drepturi de proprietate intelectuala. Mai mult, Raiffeisen Banca pentru Locuinte accepta in proportie de 75% si castigurile din dividende obţinute de la firmele care desfasoara activitate de minim doi ani  consecutiv si care, în ultimul an, au realizat profit repartizat în dividende”, a explicat Alexandru Ciobanu.

“Sistemul de economisire-creditare nu depinde de fluctuatiile de dobanda de pe piata si nici de evolutia cursului de schimb”, a spus Petre Tulin, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.

 

 

Cu toate acestea, produsul are si cateva dezavantaje cum ar fi faptul ca perioada de creditare este urmarea unei perioade de economisire. “Perioada de economisire este, in unele cazuri considerata foarte lunga, clientul fiind obligat sa economiseasca minimum 18 luni, pentru a putea accesa un credit avantajos, cu o dobanda fixa de 6%pe an pe toata perioada creditului”, a explicat Alexandru Ciobanu. “Un alt minus ar putea fi faptul ca de prima de stat beneficiaza doar acei clienti care au economisit minim cinci ani sau au folosit banii in scop locativ”, a mai spus el.

Concret, pentru o persoana ce economiseste 200 euro pe luna, timp de 5 ani si jumatate, calculele la finalul perioadei de economisire sunt:

  • Valoarea depozitelor : 53.130 RON
  • Valoarea primei: 5.000 RON
  • Valoarea dobanzilor: 4.772,84  RON
  • Comisioane si taxe: 1.294 RON (se scad din valoarea totala)
  • Total sold: 61.608, 84 RON
  • Profit (prime de la stat+ dobanda- taxe): 8.478,84 RON

(calcul realizat de Raiffeisen Banca pentru Locuinte)

 

Calcul estimativ pentru  1.000 de euro – BCR Banca pentru Locuinte