Pacienta a venit la Suceava din China, cu o escala a avionului la Londra, în data de 1 februarie, iar pe data de 2 februarie a început să aibă primele simptome.  Femeia este româncă și este profesoară de engleză, transmite antena3.ro.

Femeia a călătorit în Kunming, un oraş aflat la aproximativ 1.500 de kilometri de Wuhan, considerat epicentrul epidemiei cu cumplitul virus. În prezent, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” este dotat cu toate kit-urile necesare diagnosticării rapide a infecțiilor de acest tip.

Alte 13 persoane care au ajuns la Galați venind din China au fost plasate în carantină la domiciliu. Este vorba despre opt români și cinci chinezi. Cele 13 persoane trebuie să stea izolate în propriile case timp de două săptămâni, ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului. Acestea nu au simptomele bolii, dar medicii le-au recomandat să stea acasă și să respecte o serie de proceduri.

Potrivit regulilor comunicate de Direcția de Sănătate Publică, dacă se simt rău, au febră sau tuse, ei trebuie să sune la 112, să spună cine sunt și vor fi preluați de o ambulanță specială pentru a fi transportați la Institutul „Matei Balș” din București.

Prefectul judeţului Olt, Florin Homorean, susține că trei persoane de origine chineză au intrat în România la 1 februarie și sunt monitorizate în prezent de epidemologii DSP Olt, în ciuda faptului că oficialii DSP nu au comunicat public pe această temă. Cele trei persoane de naţionalitate chineză au ajuns în urmă cu o săptămână în România, prin aeroportul Otopeni, cu destinaţia finală Slatina (o persoană), respectiv Corabia (două persoane).

China trimite roboţii în luptă cu epidemia

Cel mai recent bilanţ al epidemiei arată că cel puțin 638 de persoane au murit ca urmare a infecției cu noul coronavirus în China, iar numărul persoanelor infectate a depășit cifra de 31.500, potrivit site-ului cotidianului Le Figaro.

Bilanțul anterior, anunțat joi dimineață de Comisia Națională de Sănătate de la Beijing, indica un număr de 564 de morți și peste 27.000 de cazuri de persoane infectate cu acest virus. Alte câteva sute de persoane din peste 20 de țări au fost infectate cu noul coronavirus, iar două persoane din afara Chinei continentale, din Filipine și Hong Kong, și-au pierdut viața.

De la operaţiuni de dezinfectare şi patrulare până la livrarea produselor alimentare şi a medicamentelor în secţiile de carantină, roboţii sunt trimişi în prima linie a luptei contra coronavirusului nou, care a făcut sute de victime în China, relatează vineri Xinhua.

Între timp, peste 30 de roboţi pentru dezinfectare, proiectaţi şi produşi de o companie din Shanghai, sunt utilizaţi în spitalele importante din Wuhan. Robotul alb, dotat cu un pulverizator cu peroxid de hidrogen pe ”cap” şi nouă lămpi ultraviolete în zona ”abdomenului”, poate efectua mai multe tipuri de operaţiuni de dezinfectare în medii în care oamenii şi maşinile coexistă, după cum a declarat Pan Jing, director executiv al Shanghai TMiRob, producătorul dispozitivului. Potrivit Agerpres, tehnologia de navigare îi permite robotului să evite obstacolele în mod autonom, a adăugat Pan.

Astfel de roboţi pentru dezinfectare sunt folosiţi în prezent în secţii de carantină, de terapie intensivă, săli de operaţie şi clinici pentru pacienţi cu febră din spitalele importante din Wuhan. China a făcut apel la sectorul de inteligenţă artificială (IA) din ţară să contribuie la lupta împotriva epidemiei.

Cercetarea şi dezvoltarea ar trebui îmbunătăţite, iar cooperarea industrială este încurajată să contribuie la descoperirea, conştientizarea şi controlul noului coronavirus, a transmis marţi Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei.

Siasun, principalul producător de roboţi din ţară, a donat miercuri 21 de roboţi şi 10 paturi electrice reglabile spitalelor locale şi altor instituţii aflate în prima linie a luptei contra coronavirusului în Shenyang.

Dotaţi cu tehnologii avansate, cum ar fi laserul de poziţionare, navigaţia inteligentă şi interacţiunea om-computer, roboţii ajută personalul sanitar prin pulverizarea de dezinfectanţi şi administrarea medicamentelor pacienţilor.

Siasun şi Institutul de Automatizare din Shenyang al Academiei Chineze de Ştiinţe dezvoltă, de asemenea, un robot care poate înlocui asistenţii medicali în efectuarea testelor în gât pentru depistarea virusului.
În Shanghai, mai mulţi roboţi patrulează parcurile şi străzile informând populaţia despre măsurile de prevenire şi control al epidemiei.