Pentru a combate epidemia de coronavirus, autorităţile cipriote le cer călătorilor, indiferent de ţara din care vin aceştia, să completeze înainte de sosire un formular ce conţine inclusiv itinerariul complet al călătoriei lor.

Fără acest formular, pasagerii vor trebui „fie să plătească o amendă de 300 de euro pentru a putea intra pe teritoriul cipriot, fie să se întoarcă în ţara din care vin”, a transmis Ministerul Transporturilor din Cipru, conform unui comunicat.

Riscul de contaminare

Majoritatea celor câtorva noi cazuri de coronavirus înregistrate în fiecare zi în Cipru sunt persoane sosite recent pe insulă.

Ciprul a împărţit ţările în mai multe categorii (A,B sau C) în funcţie de riscul de contaminare pe care îl reprezintă. Călătorii ce vin din ţări incluse în categoria B (Franţa sau Spania, de exemplu) trebuie să furnizeze, în afară de formularul de la sosire, un certificat care să ateste că au fost testaţi negativ pentru coronavirus cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.

Călătoriile din ţări din categoria C sunt limitate, în special la rezidenţii ciprioţi care trebuie să se izoleze la sosire.

„Recent, un călător a sosit în Cipru cu un formular de sosire prost completat, cu un zbor de provenienţă dintr-o ţară din categoria A, în timp ce ţara de plecare iniţială era una din categoria C”, transmite Ministerul Transporturilor cipriot, adăugând că acest călător „a notat informaţii greşite în ceea ce priveşte detaliile zborului său” şi a admis, după ce a fost testat pozitiv cu noul tip de coronavirus, că vine „iniţial dintr-o ţară din categoria C”.

Ciprul se prezintă ca o declaraţie de vacanţă sigură în plină pandemie. Insula mediteraneană a testat 10% din populaţia sa şi a înregistrat 1.022 de persoane bolnave de coronavirus, dintre care 19 decese.